24.3 C
Craiova
miercuri, 17 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDemnitar bugetar, astept indexare salariala

Demnitar bugetar, astept indexare salariala

Cine a spus ca „banii n-aduc fericirea, dar te fac fericit“ a stiut ce spune, mai ales daca o fi prins, la vremea lui, o indexare a salariului, bonus de la guvern. Uitindu-ne pe o ordonanta de urgenta referitoare la indexarea salariilor demnitarilor pe 2003, vedem ca acestia incaseaza niste sume decente. Unii dintre edilii Craiovei ne-au destainuit insa ca impozitele si darile catre stat sint uriase si ca, practic, le injumatatesc veniturile inscrise pe statele de plata. Ba ei sint si putin invidiosi ca anumiti subalterni cistiga mai mult. Alesii nostri se bucura ca oricare salariat din sectorul bugetar ca remuneratia le-a fost indexata. Mai ales ca unii considera ca sint platiti prea putin pentru raspunderea pe care o au. La asemenea salarii, ne intrebam cum se descurca ei cu intretinerea…

Guvernul elabora, la sfirsitul anului trecut, o ordonanta de urgenta care reglementa cresterile salariale care se vor acorda anul acesta personalului bugetar, precum si indemnizatiile pentru persoanele care ocupa functii de demnitate publica. OUG 191/2002 a „plafonat“ nivelul salariilor pe care le incaseaza lunar alesii nostri. Primarul Vasile Bulucea s-a trezit cu un salariu brut de 23,520 milioane de lei, din cauza… craiovenilor, care n-au fost in stare sa depaseasca pragul de 320.000 de locuitori! Bulucea a beneficiat si el, ca toti bugetarii de altfel, de indexarea de 6% cu care a inceput anul. Ca viceprimari de municipiu mare, Antonie Solomon si Mihai Dragu au si ei de incasat pentru activitatea lunara cite 20,4 milioane de lei. Asta pina in luna octombrie, cind salariile bugetarilor vor fi indexate cu 12%.

„Deoarece eu nu am afaceri sau alte surse de venit, e binevenita o astfel de indexare, avind in vedere efortul pe care il facem si volumul de munca de la primarie. Oricum, nu e un salariu mare, in comparatie cu sefii unor institutii publice sau directori de regii, care au si cite 30-40 de milioane de lei“, spune Mihai Dragu, viceprimarul Craiovei.

Functie mai mare, remuneratie, pe masura

Presedintele Consiliului Judetean Dolj, Ion Voiculescu, il bate pe Bulucea la capitolul venituri din salariu, cu o nimica toata de vreo cinci milioane de lei. Chiar vicepresedintii Marin Diaconeasa si Petre Petrescu sint mai bine platiti ca primarul, cu circa doua milioane. Si toate astea, pentru ca Doljul face parte dintre judetele mari ale tarii. Prefectul Cornel Mondea crede si el ca e binevenita marirea de salariu, chiar daca pina una, alta cresterea nu e semnificativa: „Stiu ca s-a marit, dar cresterea nu e semnificativa; salariul meu brut este de 28,7 milioane si, dupa impozitare, mai ramin 17,75 milioane. Indexarea e binevenita. Cind am venit eu in prefectura aveam salariu de 18 milioane, din care incasam vreo 10-12“.

Un salariu demn de invidiat si mai mult decit decent au insa si consilierii judeteni si municipali. Pentru sedintele lunare de consiliu si alte activitati complementare, acestia sint platiti cu 4,8, respectiv 3,6 milioane de lei. Indemnizatiei de consilier i se adauga cea pentru calitatea de membru in diferitele consilii de administratie ale regiilor din subordinea primariei. Spre exemplu, cei sase consilieri locali care fac parte din Consiliul de Administratie al Regiei de Administrare a Domeniului Public si Fondului Locativ (RAADPFL) Craiova primesc inca 3,8 milioane de lei. De altfel, regiile din subordinea primariei au un alt sistem de acordare a indemnizatiilor, membrii din consiliul de administratie fiind remunerati cu pina la un sfert din salariul directorului. Iar cum acestia sint platiti conform unui contract de performanta, banii pe care ii incaseaza consilierii variaza in functie de harnicia directorului. Nimeni insa nu spune ca salariul de bugetar si indemnizatia pentru Consiliul de Administratie sint de ici, de colo, cu toate ca majoritatea sint oameni de afaceri.

Cel mai amarastean primar cistiga peste opt milioane de lei

Nici primarii din teritoriu nu pot sa spuna ca guvernul i-a lasat „de caruta“, din moment ce munca in fruntea comunei le este rasplatita cu sume cuprinse intre 8,5 si 12 milioane de lei, in functie de numarul de locuitori. Una este sa fii primar intr-o comuna cu peste 15.000 de locuitori si alta e sa n-ai in grija decit 2.000 de suflete; din punct de vedere financiar… se cunoaste! Iar consilierii locali primesc lunar intre 1,3 si 1,7 milioane.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS