8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGarda Financiară Olt a făcut anul trecut de patru ori mai multe confiscări decit in 2001

Garda Financiară Olt a făcut anul trecut de patru ori mai multe confiscări decit in 2001

Cei 23 de comisari ai Gărzii Financiare Olt au depistat anul trecut circa 1.270 de agenţi economici care incălcaseră legislaţia financiară in vigoare. Celor in cauză le-au fost aplicate 1.429 de amenzi contravenţionale in valoare de 14,2 miliarde de lei, cu peste un miliard de lei mai mult decit sancţiunile aplicate cu un an inainte. Nivelul confiscărilor dispuse in anul 2002 a fost mai ridicat decit in 2001: 13,5 miliarde de lei, faţă de trei miliarde. Sumele sustrase de la plata a diferite impozite, taxe şi penalităţi au insumat 47,6 miliarde de lei, dintre care aproape 756 de milioane de lei au fost returnate posesorilor in urma pronunţării sentinţelor judecătoreşti nefavorabile organelor de control fiscale. Totodată, Garda Financiară Olt a incheiat anul trecut 53 de sesizări penale pentru o valoare cumulată a pagubelor provocate bugetului de stat de 40,7 miliarde de lei.

Afacerile cu aluminiu – extrem de profitabile

Domeniul care a ridicat cele mai multe probleme comisarilor financiari olteni a fost cel al gestionării şi valorificării deşeurilor reciclabile, in principal cele din aluminiu. Din cele 69 de firme controlate anul trecut in acest sens s-au descoperit abateri in 56 de cazuri. Acestea au fost sancţionate cu 58 de amenzi de peste 900 de milioane de lei. De asemenea, confiscările din această ramură de activitate s-au ridicat la 10,5 miliarde de lei, iar valoarea sumelor nedeclarate la Fisc a fost dublă. De asemenea, au fost depistaţi 608 agenţi economici care nu au respectat legislaţia in vigoare, fiind amendaţi cu 4,4 miliarde de lei.

Comisarul şef al Gărzii Financiare Olt, Damian Tănăsescu, a declarat: „Activitatea pe care am desfăşurat-o anul trecut nu se compară cu nimic din ce a fost in anii anteriori. La sfirşitul anului am observat o evidentă redirecţionare a faptelor cu tentativă de fraudă de la caracterul simplist către unul complex, astfel că şi noi a trebuit să ne reorientăm controalele. Aşa se explică şi dublarea rezultatelor obţinute in anul 2002 faţă de anul 2001“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS