8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTirgujienii trebuie sa plateasca 400 de miliarde de lei pentru a bea apa la standarde UE

Tirgujienii trebuie sa plateasca 400 de miliarde de lei pentru a bea apa la standarde UE

Sistemul de alimentare cu apa a municipiului Tirgu Jiu nu a avut niciodata autorizatie sanitara si, nu de putine ori, capacitatea lui s-a dovedit insuficienta pentru nevoile populatiei. Statia de tratare abia face fata solicitarii in perioadele ploioase, iar medicii care supravegheaza calitatea apei se vad nevoiti sa depaseasca adesea cantitatea de clor admisa pentru a evita declansarea unor epidemii. Rezolvarea acestor probleme va costa bugetul local 400 de miliarde de lei.

Intentia autoritatilor din Tirgu Jiu, de a moderniza sistemul de alimentare cu apa a municipiului Tirgu Jiu, nu s-a putut materializa din lipsa unui investitor dispus sa incheie un contract cu primaria. Interesate de o astfel de investitie s-au dovedit recent doua firme din SUA si Grecia. Firma WATERGROUP, din Texas, poarta, de citeva luni, negocieri cu autoritatile locale din Tirgu Jiu pentru realizarea unui parteneriat public. Firma greceasca ECOTECH LTD promite, la rindul ei, credite avantajoase pentru primarie, idee care pare sa-i incinte mai mult pe alesii locali. Valoarea lucrarii de modernizare a statiei de apa a fost estimata la 400 de miliarde de lei, executia urmind sa dureze aproximativ doi ani.

Firma greceasca – preferata de municipalitate

Valoarea mare a lucrarilor este data de faptul ca modernizarea nu se poate face decit tinind cont de standardele UE, care prevad parametrii foarte exacti pentru calitatea apei potabile. Chiar daca suma pe care o vor plati tirgujienii este foarte mare, autoritatile spun ca modernizarea nu mai poate fi aminata, avind in vedere starea in care se afla acum statia.

„Capacitatea de filtrare a statiei este deficitara, de doar 360 de litri pe secunda. Dupa modernizare, aceasta va avea o capacitate de 900 de litri, iar calitatea apei care va ajunge la populatie, precum si calitatea apelor deversate vor creste. Perioada de rambursare a creditului este de citiva ani si va fi stabilita prin contract. In primii doi ani nu se vor plati decit dobinzile“, a spus Marius Ionescu, directorul tehnic al primariei. Ultimele discutii purtate de municipalitate cu reprezentantii firmei grecesti au avut loc in urma cu doua saptamini. Documentatia pentru demararea acestei investitii trebuie finalizata pina la sfirsitul lunii februarie, pentru a putea fi supusa aprobarii consiliului local.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS