Primaria Craiova a infiintat zece comisii care, pe tot parcursul lunii februarie, vor efectua anchete sociale pentru o evidenta a familiilor cu datorii mari la intretinere care urmeaza sa primeasca facilitati la plata din partea guvernului. Potrivit Ordonantei de Guvern nr.6/2003 privind acordarea unor facilitati populatiei pentru plata energiei termice, in perioada ianuarie- martie 2003, titularii contractelor de furnizare a energiei termice beneficiaza de o reducere cu 10% din valoarea sumelor facturate pe luna curenta, in cazul in care au achitat, in termenul scadent, contravaloarea integrala a acestora.
Imprumuturi fara dobinda la banca pentru plata intretinerii
Recent, municipalitatea craioveana a primit si criteriile dupa care trebuie sa faca selectia restantierilor. Cei care vor beneficia de ajutor sint familiile care au restanta la plata intretinerii pe o perioada mai mare de trei luni si au acumulat valori mai mari de cinci milioane de lei.
In prima categorie de persoane, cele care vor primi ajutor de urgenta, se incadreaza persoanele care au venitul lunar pe membru de familie mai mic de 1,8 milioane de lei, iar in cazul persoanelor singure, de doua milioane de lei. Tot acestea trebuie sa aiba datorii la plata intretinerii mai mari de cinci milioane de lei si restante mai vechi de trei luni, sa nu aiba alte proprietati in afara de apartamentul in care locuiesc sau sa nu detina bunuri prin a caror utilizare sa obtina venituri suplimentare.
O alta categorie este cea a persoanelor care ar putea sa primeasca un credit fara dobinda, rambursabil in doi ani. La acestea, se adauga conditia venitului lunar mediu, care trebuie sa fie cuprins intre 1,8 si 2,5 milioane de lei.
In fine, categoria rau-platnicilor: venit mediu lunar pe membru de familie mai mare de 2,5 milioane, restante mai mari de cinci milioane si mai vechi de trei luni, alte proprietati si bunuri din care obtin venituri suplimentare.
Autoritatile craiovene se indoiesc ca identificarea potentialilor beneficiari se va termina pina la sfirsitul lui februarie
Cu toate ca rezultatele trebuie comunicate catre guvern pina pe 24 februarie, autoritatile locale se indoiesc de reusita actiunii si, mai ales, de aplicabilitatea acestor criterii.
Viceprimarul Craiovei, Antonie Solomon, a identificat trei cauze pentru care actiunea ar putea fi un esec.
„In primul rind, timpul fizic necesar efectuarii anchetelor sociale este insuficient. In Craiova sint 4.000 de blocuri si 80.000 de familii care locuiesc la bloc. In prezent, se estimeaza ca 55.000 de familii ar trebui chestionate. Ar trebui circa 3,3 minute pentru fiecare familie, ceea ce este imposibil. In al doilea rind, actele doveditoare se obtin foarte greu. Pentru aceasta trebuie talon de pensie, adeverinta de venit, extras de pe actul de proprietate al apartamentului, eliberat de Directia Generala a Finantelor Publice si copie de pe impozitul pe venitul global pe anii 2001 si 2002. Ca sa le obtii pe toate intr-un timp scurt inseamna sa stai la cozi interminabile. In al treilea rind, pensionarii, categoria cea mai afectata de scumpirea gigacaloriei, nu vor beneficia de aceste ajutoare, deoarece majoritatea au datorii vechi de o luna sau doua si mai putin de cinci milioane“, a spus viceprimarul. Mai mult, nu se poate aplica nici reducerea de 10% prevazuta in ordonanta, deoarece titularii contractelor de furnizare a energiei termice, asa cum se precizeaza in actul normativ amintit, sint cele 321 de asociatii de proprietari din oras, toate avind datorii.
Circa 23.000 de familii ar putea primi ajutor de urgenta
Dupa estimarile municipalitatii, circa 23.000 de familii ar putea beneficia de ajutor de urgenta si alte 20.000, de credit fara dobinda rambursabil in doi ani. Banii necesari acestei actiuni sint estimati de viceprimarul Solomon la circa 200 de milioane de lei. De asemenea, se estimeaza ca totalul pierderilor din reteaua de apa este de circa 60%, iar cel din reteaua de termoficare, de 50%.