13.6 C
Craiova
duminică, 5 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitatePlimbarile cu taxiul vor putea fi decontate

Plimbarile cu taxiul vor putea fi decontate

Noua lege a taximetriei, aparuta recent in Monitorul Oficial, impune tuturor practicantilor dotarea masinilor cu aparate de taxat, lampi verzi si rosii pentru a indica daca taxiul este liber sau nu, si benzi in carouri. Taximetristii trebuie sa urmeze cursuri speciale pentru a obtine licenta. Legea a luat prin suprindere autoritatile locale, care se asteptau ca ea sa apara cel mai devreme in 2004.

Peste trei luni intra in vigoare Legea nr. 38/2003, privind transportul in regim de taxi si in regim de inchiriere, care impune conditii drastice celor care vor sa practice aceasta meserie. Potrivit acesteia, taximetristii sint obligati sa aiba masina proprietate personala sau sa lucreze cu carte de munca la o firma de profil.

Printre prevederile actului normativ, cele mai interesante sint cele care se refera la dotarea masinilor si la modul de facturare a cursei. Astfel, fiecare taximetru trebuie dotat cu aparate fiscale, lampi speciale care indica daca masina este ocupata sau nu, precum si cu benzi in carouri de tip sah aplicate pe partile laterale. In ceea ce priveste tarifele, cel de pornire nu poate fi mai mare decit cel aplicat pe kilometru. Soferii pot alege tarife de zi (intre orele 6.00-22.00) si de noapte. Publicarea legii in Monitorul Oficial a luat prin surprindere autoritatile craiovene, deoarece toti se asteptau ca aceste reglementari sa apara cel mai devreme in 2004.

Viceprimarul Mihai Dragu, cel care se ocupa de verificarea firmelor de taxi din Craiova, spune ca abia se stabilisera noile formate ale licentelor obligatorii pe care trebuie sa le aiba prestatorii de astfel de servicii si ca actul normativ da peste cap toata munca de pina acum a primariei: „Pina acum, normele impuse de Primaria Craiova erau destul de usor de indeplinit. Noile reglementari le vor taia multora cheful, pentru ca sint foarte complicate“, a spus Mihai Dragu.

Bonul fiscal le spune clientilor citi kilometri au parcurs si cit a durat cursa

Unul dintre avantajele clientului ar fi ca primeste dupa cursa un bon fiscal pe care sint trecute foarte multe date: numele si firma taximetristului, tariful, numarul de kilometri parcursi, cit timp a durat cursa, minutele de stationare si costul acestora, valoarea TVA si multe altele. La sfirsitul zilei de munca, taximetristul trebuie sa dea un raport amanuntit despre numarul de curse efectuate si valoarea platilor. Aceste date pot fi verificate de inspectorii financiari. In plus, taximetristii sint obligati sa urmeze cursuri de profil, care pot sa dureze si trei luni. Chiar daca legea intra in vigoare in aprilie 2003, toate firmele de taximetrie sint obligate sa indeplineasca aceste criterii pina cel tirziu la 1 ianuarie 2004.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS