12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateElena Amza nu si-a mai primit pensia de handicapat de o jumatate de an

Elena Amza nu si-a mai primit pensia de handicapat de o jumatate de an

• Elena Amza are un handicap de gradul doi • Din luna august 2002, femeia nu si-a mai primit pensia de 850.000 de lei, deoarece in documentele ISTPH figura ca decedata • Fratele Elenei, Nicolae Vladut, vrea sa dea in judecata Oficiul de Posta pentru a cere daune

Elena Amza are 45 de ani si sufera de oligofrenie. Din 1992, femeia primeste o pensie pentru handicap de gradul doi, care in 2002 era de 850.000 de lei. Acesta era singurul venit al Elenei si al celor patru copii ai sai pe care ii ingrijeste singura pentru ca sotul i-a murit.

In luna august 2002, femeia nu si-a mai primit ajutorul. Initial a crezut ca este vorba de o intirziere. Dupa mai multe saptamini a intrebat la Oficiul Postal din Hurezani, de care apartine localitatea Licurici, dar i s-a spus ca nu i-a venit pensia.

„Din cauza ca are acest handicap, sora mea nu a putut sa se intereseze, sa umble. Ea vorbeste greu si nu prea iese din casa. Eu nu am avut timp sa ma ocup. A reusit cu greu sa se descurce toata iarna pentru ca era singurul venit stabil. Doi dintre copii mai muncesc pe unde apuca, dar iarna cu greu cistiga ceva. A facut multe datorii pentru ca unul dintre copii invata la Bustuchin si trebuia sa mearga zilnic cu autobuzul si nu avea bani de drum“, a spus Nicolae Vladut, fratele Elenei.

„Pe cupon scria ca a decedat“

Dupa aproape o jumatate de an de cind Elena Amza a primit ultima pensie, fratele ei, Nicolae Vladut, a mers la Inspectoratul de Stat Teritorial pentru Persoane cu Handicap (ISTPH) Tirgu Jiu, unde a aflat cu stupoare ca sora sa figura ca decedata in documente:

„Mi-a aratat o doamna actele pe care le aveau acolo. Pe cupon scria ca a decedat. Le-am spus ca traieste si mi-au spus sa aduc buletinul. Noroc ca il aveam la mine. Am facut o cerere si astept sa primeasca banii pe lunile din urma“. Nicolae Vladut a depus o plingere la politie si asteapta sa se stabileasca cine este vinovat de aceasta greseala.

Postarita a „omorit-o“ din condei pe Elena Amza

Nicolae Vladut spune ca nu este suficient ca sora lui isi va primi banii pe lunile din urma, ci vrea sa ceara si daune celor vinovati: „Cred ca voi da Posta in judecata si voi cere daune pentru ca au fost zile cind sora mea nu avut bani sa-si ia o piine“.

Primarul comunei Licurici a spus ca nu are cunostinta despre acest caz. „Postarita din comuna este Nicolita Vacaru si, in mod normal, trebuia sa ia de la primarie evidenta cu persoanele decedate“, a spus Ilie Calotescu. Conducerea Oficiului Postal Tirgu Carbunesti, unde lucreaza postarita, spune ca a fost o greseala si, probabil, femeia respectiva a fost confundata cu altcineva.

„Postarita nu a oprit banii, ci i-a returnat. Membrii familiei puteau sa se intereseze mai demult si nu s-ar fi prelungit situatia atita timp“, a spus Mircea Ardelean, seful Oficiului Postal Tirgu Carbunesti. Reprezentantii ISTPH au spus ca pina la mijlocul lunii februarie, Elena Amza isi va primi toti banii pe lunile din urma.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS