25.1 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateApa fintinilor din Turceni este poluata

Apa fintinilor din Turceni este poluata

• In urma analizelor efectuate, Directia de Sanatate Publica Gorj a obligat Primaria Turceni sa asaneze toate fintinile • Pentru refacerea sistemului de alimentare cu apa, edilii au nevoie de peste un milion de dolari • Intrucit au datorii mari la intretinere, 300 de proprietari de apartamente sint amenintati cu evacuarea • Aproape 40 de proprietari au fost actionati deja in instanta pentru recuperarea datoriilor

Conform dispozitiilor Directiei de Sanatate Publica Gorj, Primaria Turceni trebuie sa curete si sa igienizeze peste 30 de fintini publice din care se alimenteaza o parte dintre cetatenii comunei. Anul trecut, primaria a demarat un proiect prin care au fost incepute lucrari de drenare a apei, insa, din cauza vremii nefavorabile, acestea au fost oprite. „In fintini, apa este poluata. Este vorba de cele din centru. Deocamdata, apa nu pune in pericol sanatatea cetatenilor. Furnizam apa cite opt ore pe zi. SANEPID-ul ne-a indicat sa asanam fintinile din centru. Pinza de apa freatica este la suprafata si este poluata foarte usor. Acum un an si ceva au fost inregistrate si citeva cazuri de hepatita, insa acum nu se mai pune aceasta problema. Am mai forat in centru patru fintini si vom trece la igienizarea celorlalte 30. Prin lucrarile de drenare, incercam sa rezolvam intr-un fel problema stratului de pinza freatica, de unde vin toate necazurile“, a declarat primarul din Turceni, Ion Dumitrascu.

Apa este furnizata, dar nu este platita

Primaria Turceni a demarat, cu ajutorul unei firme, un studiu de fezabilitate privind reabilitarea intregului sistem de alimentare cu apa a comunei. Se urmareste ca printr-un proiect SAPARD sa se obtina o finantare de un milion de euro. Cu acesti bani va fi inlocuita reteaua de conducte, veche din 1974, aceasta alimentind cele aproape 1.500 de apartamente din Turceni. Daca nu vor reusi sa obtina o finantare, edilii vor incepe cu fonduri proprii inlocuirea conductelor de otel, care nu mai sint in garantie, cu unele din plastic. In ciuda faptului ca au acum apa opt ore pe zi, cele mai multe familii din Turceni prefera sa nu o plateasca. La fel se intimpla si cu agentul termic. Pentru ca nu si-au achitat datoriile la intretinere, peste 300 de proprietari de apartamente din Turceni sint amenintati cu evacuarea, 40 dintre acestia fiind deja actionati in instanta. Intretinerea pentru un apartament cu doua camere costa la Turceni 500.000 de lei, existind familii care nu si-au achitat datoriile de peste zece ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS