16.7 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateProfesorii navetisti sint aproape de coma financiara

Profesorii navetisti sint aproape de coma financiara

La Bratovoiesti, starea invatamintului preuniversitar este buna si, aparent, nu sint probleme care sa puna primaria pe jar. Edilii comunei spun ca fac eforturi financiare deosebite, astfel incit scoala sa nu aiba de suferit. Directorul coordonator nu impartaseste aceeasi parere, dezvaluind ca primaria nu deconteaza cheltuielile profesorilor navetisti, in pofida demersurilor facute. Acesta este adept al reformei, insa nu in detrimentul elevilor, care vin la scoala cu apa-n „traista“.

Viceprimarul Liviu Stancu, de profesie tehnician mecanic, spune ca anul trecut primaria a investit 330 de milioane de lei in reparatii si igienizari, iar pentru anul acesta „s-au prins in buget, in special pentru acoperisul Scolii din Rojiste, 500 de milioane de lei“. Aici sint sase scoli si tot atitea gradinite: Scolile cu clasele I-VIII Bratovoiesti si Rojiste si inca patru unitati cu invatamint primar, in satele Badosi, Prunet, Georoc si Timburesti. In total, 596 de elevi si 320 de prescolari.

Fiecare copil vine la scoala cu apa-n traista

Directorul coordonator Ion Puicin sustine ca sumele de bani investite de primarie pentru invatamint nu corespund cerintelor:

„Nu avem apa curenta in scoli. La Georoc si Timburesti, copiii isi aduc sticlutele cu apa de acasa. Elevii de la scoala de centru procedeaza identic. Intentionam sa introducem apa curenta in Scolile cu clasele I-VIII din Bratovoiesti si Rojiste, iar la celelalte doua unitati vrem sa facem fintini forate. Lucrul acesta este posibil numai cu sprijinul primariei“. Peste tot, caldura vine din sobele de teracota. Lemnele sint suficiente, oricit de grea ar fi iarna. Actiunea „Laptele si cornul“ se deruleaza bine, pentru ca laptele a fost inlocuit cu brinza topita. Din sase localuri de invatamint, doar cel din Rojiste are frigider. Probabil, aici, campania electorala a inceput mai devreme.

Viceprimarul nu agreaza ideea comasarii scolilor

Viceprimarul nu este de acord cu o eventuala comasare a scolilor „din cauza distantelor mari intre sate si scoala de centru“.

Directorul coordonator gindeste altfel: „Personal, sint de acord cu comasarea invatamintului preuniversitar de la noi. In primul rind, creste calitatea invatamintului de masa, ceea ce este prioritar. Intr-adevar, aici, toate cadrele didactice sint calificate, majoritatea avind grade didactice I si II. Daca se doreste cu adevarat sa se faca reforma in sistemul educational, fara sacrificii este imposibil. Chiar daca dispar patru-cinci posturi sau catedre“.

Primaria nu deconteaza cheltuielile profesorilor navetisti

Directorul Puicin si-a exprimat nemultumirea fata de Primaria Bratovoiesti, pentru ca nu a decontat cheltuielile cadrelor didactice navetiste: „Desi am facut adrese oficiale la primarie, inca din aprilie 2002, pentru decontarea cheltuielilor cadrelor didactice navetiste, problema a ramas nesolutionata. Exista temeri ca profesorii nu vor primi nici salariile. Contabila de la primarie s-a imbolnavit si, de foarte mult timp, nu a mai putut veni la serviciu. Primaria inca nu are un contabil care sa intocmeasca bugetul, pentru a se putea deschide finantarile“. In aceste conditii, profesorii navetisti risca sa intre in coma financiara si daca o duc tot asa, la Sfintele Sarbatori Pascale, in loc sa taie mielul, traditional, il vor taia ecologic cu creta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS