15.6 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateSindicatele din invăţămintul universitar şi preuniversitar vor unitate

Sindicatele din invăţămintul universitar şi preuniversitar vor unitate

Conducerea Federaţiei „Alma Mater“ a hotărit ca toate sindicatele universitare din ţară să organizeze conferinţe de presă de Ziua Unirii Principatelor Romane, cu scopul de a se prezenta situaţia reală a activităţii sindicale din anul precedent şi, in special, pentru a face dezvăluiri despre ordonanţa referitoare la salariile din invăţămintul superior. Preşedintele Uniunii Sindicatelor Universitare din Craiova, prof. univ. dr. Romulus Mocanu, a spus că, potrivit Ordonanţei Guvernamentale nr. 196/24.12. 2002, pentru personalul din invăţămintul superior sint prevăzute salarii minime şi salarii maxime.

Acestea din urmă sint de cel puţin două ori mai mari decit salariile minime. Concret, un profesor universitar are salariul minim de 5.969.000 de lei, iar maxim de 12.350.000 lei. In realitate, acesta nu-l primeşte decit pe cel minim, uneori, nici măcar integral. Conform ordonanţei, lefurile maxime pot fi atinse numai cu bani proveniţi din resurse proprii, care lipsesc cu desăvirşire.

Ca urmare a acestei stări de fapt, Uniunea Sindicatelor Universitarea din Craiova a decis vineri, 24 ianuarie, ca in viitorul apropiat să realizeze o unitate sindicală cu Federaţia Sindicatelor Libere din Invăţămint, filiala Dolj, al cărei preşedinte este Constantin Rada. Ideea este mai veche şi se doreşte realizarea unităţii sindicale la nivel naţional intre federaţiile sindicale FSLI şi „Alma Mater“. Preşedinţii celor două federaţii, prof. Aurel Cornea, respectiv prof. univ. dr. Răzvan Bobulescu, au certitudinea că, după realizarea acestei unităţi, guvernanţii nu vor mai putea ignora personalul din invăţămintul romanesc preuniversitar şi universitar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS