11.7 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateOamenii si-au vindut oile pentru ca drumul catre izlaz a fost inchis de o consateanca

Oamenii si-au vindut oile pentru ca drumul catre izlaz a fost inchis de o consateanca

Satenii din Totea sint revoltati ca una dintre vecinele lor a ocupat drumul pe care, de cind se stiu, isi duceau oile si vitele la pascut. Nimeni nu a reusit sa o convinga pe Valeria Clenciu sa renunte la cei citiva metri patrati de teren pe care i-a imprejmuit si sa lase drumul asa cum a fost. „Ea nici nu e din satul nostru. Nici nu stim cum a ajuns aici. Mai spune ca are si acte pe pamintul asta“, povestesc satenii, care au trimis petitii la toate institutiile din judet. Ei sint hotariti sa mearga la guvern pentru a-si recapata drumul.

Un sat intreg a ramas fara nici o oaie, iar multi dintre localnici si-au vindut si celelalte animale, pentru ca intr-o dimineata s-au trezit ca nu mai au pe unde le duce la izlaz. Drumul pe care oamenii isi duceau, de zeci de ani, animalele la pascut a fost inchis de o femeie care sustine ca este proprietara pamintului respectiv.

Valeria Clenciu nu vrea in ruptul capului sa renunte la cei citiva metri de pamint. Ca sa fie sigura ca nu mai trece nimeni pe acolo, femeia a imprejmuit suprafata de teren cu gard si a plantat porumbi in mijlocul drumului. De atunci au trecut mai bine de doi ani si nimeni nu a convins-o sa renunte la hotarirea sa.

„A zis primarul ca, daca ne arata actele, el pleaca din primarie“

Satenii au apelat la primar in speranta ca ii va ajuta sa rezolve problema drumului catre izlaz. Acesta le-a raspuns insa ca femeia are titlu de proprietate si face ce vrea cu pamintul ei.

„Nu pot sa-i impun eu sa le dea voie sa treaca peste terenul ei cu oile si cu vitele. Nu este vorba de un drum care sa figureze in schitele de cadastru. Este un drum pentru animale, care s-a format in timp. Nu sint afectate decit citeva familii“, a precizat primarul Gheorghe Cirstea.

Localnicii nu sint insa de aceeasi parere: „Satul asta are 50 de familii. Toti oamenii care au animale treceau cu ele pe drum, spre izlaz. Femeia asta e venita de curind in sat. Nici nu stim daca are titlu de proprietate pe terenul asta. Ne-am dus la primarie sa vedem actele. Ne-a zis primarul ca, daca ne arata actele, el pleaca din primarie“, a spus Cornel Motca, unul dintre localnici.

„Am vindut toate oile, ce sa mai fac cu ele ?“

Dupa ce au vazut ca nu e chip s-o convinga pe vecina lor sa ii lase sa treaca pe drum, satenii au inceput, rind pe rind, sa-si vinda animalele. In doi ani, de cind e blocat drumul de acces catre izlaz, nu a mai ramas nici o oaie in tot satul. Multi dintre localnici si-au vindut si celelalte animale. „Am vindut toate oile, ce sa mai fac cu ele? Cu vaca te mai strecori sa o duci la pascut, dar cu turma de oi cum sa fac? Eu nu pot sa merg atita drum pe jos. Unii dintre localnici erau nevoiti sa mearga si cite opt kilometri pe jos, ca sa ajunga la izlaz. Am 80 de ani si sint cel mai batrin om din sat. De 50 de ani, drumul asta a fost aici, iar acum vine femeia asta si pune porumb pe el. Am semnat toti oamenii din sat plingeri pe la judet, dar nu s-a rezolvat nimic. Nu stim ce sa mai facem“, a spus Constantin Clenciu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS