11.7 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateInghet pe banii de la Banca Mondiala

Inghet pe banii de la Banca Mondiala

Peste 300 de elevi din Motru invata in frig • SC SEBARIS Tirgu Jiu trebuia sa finalizeze lucrarile de reabilitare a sistemului de termoficare a scolii inca din luna august a anului trecut • Firma risca o amenda din partea OJPC Gorj de 100 de milioane de lei

Peste 300 de elevi din cadrul Scolii generale nr.1 din Motru sint nevoiti sa invete in frig. Din cauza firmei SEBARIS Tirgu Jiu, care nu a executat cum trebuie lucrarile de reabilitare a instalatiilor de distributie a agentului termic, cinci sali de clasa din cadrul scolii, sala de sport si atelierul nu beneficiaza de caldura. Cel mai afectati sint elevii din schimburile II si III, care isi desfasoara orele in salile de la parterul cladirii. SC SEBARIS Tirgu Jiu a primit de la Banca Mondiala 2,3 miliarde de lei, bani pentru care trebuia sa execute lucrari complexe la sistemul de termoficare. In momentul in care s-a realizat bransarea la retea, s-a descoperit ca sala de sport si atelierul nu beneficiaza de caldura.

Penalizari pentru fiecare zi de intirziere

Cu toate ca termenul de predare a lucrarilor fusese stabilit, conform contractului, pentru luna august, nici pina in prezent societatea nu da semne ca ar dori sa finalizeze ceea ce a inceput. Corneliu Ghitescu, directorul scolii, a fost nevoit sa ii inghesuie pe elevii din schimbul I in citeva sali de laborator: „La parter sint cinci clase, iar la doua dintre acestea se inregistreaza problemele cele mai grave cu incalzirea. Nu merge nici un calorifer. Firma respectiva a modificat complet sistemul de distributie a caldurii. Lucrari s-au facut, dar ei nu au prezentat situatia cu ceea ce s-a cheltuit si cit a mai ramas de executat“.

„S-a dezechilibrat sistemul“

Inspectorul scolar general Nicolae Mergea a declarat ca firma care s-a ocupat de reabilitarea scolii a executat citeva lucrari care nu erau prevazute in proiect, ceea ce a afectat intregul sistem de distributie a agentului termic. „Banca Mondiala nu si-a ales bine constructorul, SC SEBARIS urmind sa fie penalizata pentru fiecare zi de intirziere cu 0,1% din suma totala. S-a dezechilibrat sistemul din cauza modificarii modului in care se face alimentarea cu agent termic. A fost o conducta subdimensionata pe care au schimbat-o. Reprezentantii firmei au promis ca vor relua lucrarile“, a declarat Nicolae Mergea.

Intirzieri la finalizarea unor lucrari de reabilitare, executate cu finantare de la Banca Mondiala, se mai inregistreaza la Colegiul National „Spiru Haret“ si la Scoala generala din Runcu. Ion Tudor, seful Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului Gorj, a afirmat ca, in cazul in care firma nu va finaliza lucrarile, institutia pe care o conduce ii va aplica o amenda de 100 de milioane de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS