16.7 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRevolta pe santierul de locuinte sociale

Revolta pe santierul de locuinte sociale

• 80 de muncitori care lucrau la ridicarea blocurilor de locuinte sociale din cartierul Craiovita Noua au protestat simbata pentru ca au fost dati afara de conducerea santierului • Seful de santier sustine ca i-a concediat doar pe muncitorii slab productivi, pentru a creste ritmul efectuarii lucrarilor • Muncitorii spun insa ca, pentru a-si lua salariul, li s-a pus conditia sa stea 12 ore intr-un tarc, fara sa faca nimic

Dupa „mareata“ idee a primarului Vasile Bulucea de a le acorda locuinte sociale fotbalistilor miliardari de la Universitatea Craiova, un alt scandal s-a iscat in jurul blocurilor cu apartamente sociale, care se construiesc in cartierul Craiovita Noua. De aceasta data este vorba despre concedierea peste noapte a citorva zeci de muncitori de pe santier, inainte ca oamenilor sa le expire contractele de munca.

Tarcul rusinii

Simbata, 25 ianuarie, a fost o zi mohorita pentru zeci de oameni de pe santierul craiovean de locuinte sociale. Unii muncitori- vreo 80, dupa spusele lor- au venit la lucru la ora 8.00, dar bodyguarzii santierului nu i-au lasat sa intre.

„Ne-au dat afara ca pe niste ciini“, striga o voce din multimea oamenilor furiosi adunati la poarta santierului. Supararea ii face sa-si verse tot amarul. Muncitorii spun ca decizia sefului de santier este ilegala, intervenind inainte sa le expire contractele de munca incheiate pe durata determinata. Unii dintre ei erau angajati pina pe 31 ianuarie, iar altii, pina pe 28 februarie. Muncitorii nu inteleg de ce au fost dati afara, din moment ce au fost angajati in locul lor alti muncitori, adusi din Vilcea, Sibiu, Alexandria, carora li s-au oferit cazare, transport si masa, plus salarii mai mari, in loc sa fie folosita forta de munca existenta pe plan local.

Protestele muncitorilor il vizau direct pe proaspatul sef al santierului, Sergiu Saftoiu, instalat in aceasta functie cu doar trei saptamini in urma.

„Ne-a spus ca, daca vrem sa ne primim salariul pina la expirarea contractului, sa stam 12 ore in picioare, fara sa facem nimic, intr-un tarc pe care ni l-a facut linga unul dintre blocurile de vizavi… Isi bate joc de noi, cum a facut si pina acum… Sintem muncitori calificati – faiantari, mozaicari -, dar ne-a folosit pentru munci necalificate, iar acum spune ca nu dam randament…“, au spus oamenii furiosi.

Muncitori „mai harnici si mai seriosi“

Inginerul Sergiu Saftoiu, seful de santier, considera ca oamenii n-au nici un motiv de suparare, decizia concedierii lor fiind perfect legala:

„Firma noastra de constructii, MYVAN KIER, este cu capital britanic. Ne-am impus o anumita calitate a lucrarilor, dar si terminarea lor in termenul stabilit de beneficiar, ba chiar cu citeva luni mai devreme. Acesta este motivul pentru care am preferat sa aducem muncitori mai buni din alta parte si sa renuntam la cei ale caror contracte de munca expirau“.

El i-a dat exemplu pe muncitorii din Vilcea, care sint „mai harnici si mai seriosi, ei reusind sa termine cele 140 de apartamente de acolo cu trei luni inainte de termenul fixat“. Despre „tarcul rusinii“, seful de santier sustine ca nu exista asa ceva, ca a fost doar „o gluma“ pe care muncitorii au luat-o in serios: „Cum sa-i pun eu sa stea in tarc?! Am facut o gluma, iar muncitorii au luat-o in serios“.

Sergiu Saftoiu a mai spus ca hotarirea de a nu-i mai primi pe muncitori la lucru, desi nu le expirasera contractele, a fost in… interesul lor: „Le-am dat ragazul sa-si gaseasca alte locuri de munca“.

In loc de epilog

Intr-un colt al santierului, culcata in namolul de un lat de palma, zace, data uitarii, o pancarta care strajuia de la infiintarea acestui santier. Pe aceasta pancarta, dezvelita chiar de primarul Bulucea- care a si inaugurat santierul, manevrind personal un excavator pentru a sapa prima groapa de fundatie- sta scris ca 120 de apartamente sociale urmeaza sa fie executate in Craiova de antreprenorul MYVAN KIER pina pe… 30 august 2002. Fara comentarii!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS