16.7 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMedicii trebuie sa semnaleze problemele de sanatate ale soferilor

Medicii trebuie sa semnaleze problemele de sanatate ale soferilor

Medicii au obligatia sa semnaleze politiei orice afectiune incompatibila cu conducerea unui autovehicul, gestul lor nefiind contrar juramintului depus, a declarat Daniela Bartos, ministrul sanatatii.

„Cred ca medicul care permite unui sofer sa iasa in trafic, desi acesta sufera de o afectiune grava, comite un delict mult mai grav decit daca trece peste confidentialitatea actului medical“, a mai spus Bartos.

Reprezentanti ai MSF, ai unor institutii medicale si cei ai Ministerului de Interne au participat la o dezbatere informala in cadrul careia au fost discutate probleme legate de obtinerea avizului medical pentru examenul auto si de controlalele periodice ale soferilor amatori. Referitor la avizul pentru obtinerea permisului de conducere, au fost discutate doua variante. Una in care controlul medical ar fi efectuat numai de catre specialistii din policlinicile nominalizate de politie, iar a doua in care controlul ar fi facut si de medicii legisti. In general, specialistii inclina pentru prima varianta, pentru „a nu pune oamenii prea mult pe drumuri“, a adaugat Bartos.

O alta problema s-a referit la marcarea cu un semn distinctiv a produselor care sint contraindicate soferilor. Specialistii cauta solutii pentru inscrierea in carnetul de conducere sau intr-o anexa a acestuia a rezultatelor medicale ale controalelor periodice.

In acest context, directorul Spitalului Clinic de Oftalmologe, Monica Pop, a declarat ca este de acord sa anunte politia in cazul in care depisteaza soferi cu afectiuni oculare grave, dar spune ca acest lucru este greu de realizat pentru ca oamenii cu probleme de sanatate ascund faptul ca au permis de conducere.

„La spital vin zilnic o suta de persoane cu afectiuni grave, dar care sustin ca nu au permis de conducere, insa, dupa ce pleaca din spital, ii vezi cum urca intr-o masina. In plus, exista oameni care vin in urgenta si spun ca nu au actele de identitate la ei. Nu trebuie uitat faptul ca opt la suta dintre barbati sint discromati si, cu toate acestea, au permis de conducere“, a mai spus Pop.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS