14.2 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFinantare PHARE pentru copiii din Olt si Dolj infectati cu HIV

Finantare PHARE pentru copiii din Olt si Dolj infectati cu HIV

Judetul Dolj ocupa locul trei pe tara la numarul de persoane depistate seropozitive

Peste 500 de persoane seropozitive din judetele Dolj si Olt, aflate in evidentele Spitalului de boli infectioase nr. 3 Craiova, vor beneficia, in acest an, de asistenta medicala gratuita, finantata din fondurile PHARE.

Serviciile oferite includ asistenta medicala, asistenta sociala in cadrul clinicii si la domiciliu, asistenta psihologica si educatie pentru sanatate. Programul are o durata de un an si jumatate si se va derula prin asocierea dintre Consiliul Local Craiova, Spitalul nr. 3 si Fundatia Romanian Angel Appeal- Bucuresti, asociere care va atrage fonduri europene nerambursabile de 200.000 de euro, adica 90% din valoarea proiectului, restul de 10% fiind asigurat de partea romana.

Potrivit unor date statistice publicate la sfirsitul anului trecut de Ministerul Sanatatii si Familiei, in Romania traiesc 9.928 de persoane infectate cu HIV, din care peste 5.530 sint copii. Judetul Dolj ocupa locul trei pe tara ca numar de cazuri depistate, dupa Giurgiu si Constanta, cu 273 de persoane seropozitive, majoritatea fiind copii.

In Olt sint 260 de cazuri inregistrate, din care 226 sint copii. Aproape 50% dintre familiile copiilor seropozitivi au un venit lunar sub 700.000 de lei de persoana, conditii in care cheltuielile pentru materialele sanitare sint minime si este posibil ca toti acesti copii sa nu primeasca hrana suficienta.

De asemenea, 62% dintre copiii seropozitivi nu merg la scoala, iar 60% dintre ei provin din mediul rural, neavind practic acces la surse de informare si educatie adecvata.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS