13.7 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateDintii sanatosi, un lux pentru romani

Dintii sanatosi, un lux pentru romani

Conform statisticilor, in prezent, 68,8 la suta din populatia Romaniei sufera din cauza afectiunilor stomatologice. Din populatia adulta a Romaniei, 90 la suta prezinta afectiuni de acest tip. Frecventa cea mai ridicata se inregistreaza pe segmentul de virsta cuprins intre 41 si 50 de ani. 50 la suta dintre copii sint si ei afectati.

Afectiunile stomatologice au o influenta directa asupra starii generale de sanatate a persoanei, precum si asupra psihicului acesteia, din cauza aspectului inestetic.

„Incidenta crescuta a acestor afectiuni este generata de lipsa educatiei sanitare in domeniul igienei dentare, un sistem public deficitar de asigurari stomatologice, dar si de situatia economica precara a populatiei, comparativ cu costul ridicat al tratamentelor“, a apreciat vicepresedintele Asociatiei Medicilor Stomatologi cu Practica Privata din Romania, doctor Dan Grigorescu.

In prezent, in Romania, pentru un tratament stomatologic, orice persoana are doua alternative. Fie sa apeleze la serviciile medicale compensate asigurate de Casa de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti, fie sa apeleze la un cabinet particular. Medicii stomatologi spun ca, in urma noilor reglementari, situatia se va agrava simtitor. Ei apreciaza ca, dupa micsorarea procentului de compensare a serviciilor medicale stomatologice de la 60 la suta la 40 la suta, o mare parte dintre pacienti nu vor mai apela la serviciile lor din cauza starii materiale precare. De asemenea, din cauza ca urgentele stomatologice, pina acum gratuite, vor fi platite, multi dintre pacienti nu vor mai putea apela la medic. Pentru a avea siguranta ca raportul calitate-pret este adecvat, cei mai multi dintre pacienti prefera sa apeleze la servicii stomatologice particulare. La un astfel de cabinet, pacientul scoate din buzunar intre opt si zece dolari pentru o extractie (in functie de dintele extras) si intre cinci si 15 dolari pentru o plomba (in functie de materialul folosit), la care se adauga anestezia de trei dolari. O coroana dentara costa de la 40 de dolari (plus zece dolari pivotul), pina la 100 de dolari (daca este din portelan).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS