12 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateSirbii vor intra in euroregiunea DUNAREA, alaturi de romani si bulgari

Sirbii vor intra in euroregiunea DUNAREA, alaturi de romani si bulgari

• Judetul Dolj va primi finantare UE pentru dezvoltare regionala
• Primele proiecte vizeaza agricultura si o magistrala de gaze • Vlahii din Bulgaria vor avea un centru multicultural linga Prefectura din Vidin

Subprefectul de Dolj, Elena Serbanoiu, a participat luni, la Vidin, la intilnirea cu partea bulgara care va face parte din euroregiunea DUNAREA. Proiectul de dezvoltare regionala face parte dintr-un program amplu finantat de Uniunea Europeana si urmeaza sa inglobeze judetul Dolj si trei judete din tara vecina: Vidin, Vrata si Montana. In urma discutiilor de luni, de la Vidin, in euroregiune urmeaza sa fie acceptate si trei judete din Serbia.

„Initial, partea bulgara nu a fost de acord cu primirea sirbilor, insa acordul de principiu s-a perfectat in urma unei intilniri recente intre ministrii de externe ai celor trei tari. La sfirsitul lunii ianuarie, ministrii de externe ai Romaniei, Bulgariei si Serbiei se vor intilni, la Vidin, cu reprezentantii Uniunii Europene, pentru a discuta programele care s-au elaborat pentru dezvoltarea regionala“, a precizat subprefectul Elena Serbanoiu.

Prima finantare UE se ridica la 60.000 de euro

Unul dintre primele proiecte care vor primi finantare UE se numeste INFO si vizeaza achizitionarea de aparatura si instruirea personalului pentru crearea unor birouri de informare pe linga Prefecturile din Craiova si Vidin, cu scopul de a face publice planurile de afaceri care se pot face in interiorul euroregiunii. Fondurile alocate de UE pentru acest proiect se ridica la 60.000 de euro. In cadrul recentei intilniri, partea romana a fost de acord sa sustina in fata UE programul regional al Vidinului de dezvoltare a agriculturii.

„Bulgarii se angajeaza, in schimb, ca din finantarea primita sa contracteze la agentii economici din Dolj furnizarea de material saditor, consultanta si masini agricole. In plus, ei vor sustine proiectul partii romane de realizare a magistralei de gaze Craiova- Segarcea- Calafat, care in viitor ar putea trece si in Bulgaria“, a mai adaugat Elena Serbanoiu.

Colaborarea romano-bulgara se va concretiza, intre altele, si prin armonizarea legislatiilor in domeniul agriculturii, crearea unui centru multicultural la Vidin, pentru minoritatea vlaha de la sud de Dunare, precum si prin realizarea unei expozitii in acelasi oras, cu produse industriale romanesti fabricate in Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS