15.6 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateOficiul Judetean pentru Protectia Consumatorului Gorj va verifica facturile la intretinere

Oficiul Judetean pentru Protectia Consumatorului Gorj va verifica facturile la intretinere

• Locatarii Asociatiei de proprietari nr. 17 din Motru vor plati numai ceea ce consuma • Din cauza unei datorii de peste 15 miliarde de lei, peste 2.000 de elevi din Motru risca sa isi desfasoare cursurile in frig • Pe aceeasi scara de bloc – intretineri intre 179.000 de lei si 3.800.000 de lei

Din cauza tot mai multor sesizari venite din partea asociatiilor de proprietari si de locatari, Oficiul Judetean pentru Protectia Consumatorului (OJPC) Gorj va verifica facturile la intretinere. In fiecare zi, la OJPC se prezinta cetateni care reclama ca sint nevoiti sa plateasca agentul termic pe care nu l-au primit si implicit toate pierderile de pe retea, inregistrate de la centralele de cartier pina la intrarea in blocuri.

Primii care au sesizat OJPC Gorj asupra facturilor la intretinere pe luna decembrie, mult prea mari in raport cu serviciile de care au beneficiat, respectiv apa si caldura, au fost locatarii Asociatiei de proprietari nr. 17 din Motru. Acestia solicitau interventia OJPC pentru a se verifica daca apa menajera si agentul termic au fost livrate la parametrii legali prevazuti in contract.

Pentru ca presedintele Asociatiei nr.17, Cristinel Tutunaru, a refuzat sa semneze facturile primite de la UATAA, prestatorul de servicii a amenintat cu debransarea intregii asociatii. In urma medierii OJPC, intre Asociatia nr. 17 si UATAA va fi semnat un nou contract, in care vor fi prevazute si pierderile din retea. Astfel, daca in vechiul contract era trecuta o temperatura de 90 de grade Celsius la intrarea in bloc, in noul contract, temperatura agentului termic „a fost scazuta“ la 50 de grade Celsius.

Scolile – amenintate cu debransarea

Ion Tudor, seful OJPC Gorj, a declarat ca institutia pe care o conduce este obligata sa raspunda la toate sesizarile primite de la cetateni, cu atit mai mult cu cit este vorba de facturile la intretinere.

Una dintre cele mai dificile situatii se inregistreaza la asociatiile de proprietari din zona Bradului din Tirgu Jiu. Intrucit foarte multe apartamente au centrale proprii, pe anumite scari de bloc au mai ramas doar cite doi-trei cetateni care primesc agent termic de la centrala de cartier.

Astfel, in cazul anumitor familii, intretinerea depaseste 4,5 milioane de lei lunar, in aceasta suma fiind incluse si toate pierderile, care inainte se imparteau la toti locatarii.

Pe aceeasi scara de bloc exista intretineri de 179.000 de lei, pentru cei cu centrale, care achita in schimb gazul consumat, si intretineri de 3.800.000 de lei.

„Vom fi nevoiti sa verificam toate facturile, sa facem unele corelari intre ceea ce s-a furnizat si ceea ce nu s-a furnizat. De cele mai multe ori, pentru a-si acoperi pierderile, prestatorii de servicii intocmesc facturi pe ceea ce pleaca de la centrala si nu pe ceea ce omul primeste. Inclusiv la Motru vom verifica daca in noul contract va aparea ceea ce s-a stabilit impreuna cu noi“, a spus Ion Tudor.

UATAA Motru ameninta insa din nou, de aceasta data scolile din oras. Daca nu isi vor achita datoriile de peste 15 miliarde de lei cele doua scoli si un liceu din Motru, peste 2.000 de elevi vor tremura de frig in salile de clasa.

Ion Iorga, primarul din Motru, a afirmat ca va incerca sa convinga conducerea UATAA sa mai acorde un ragaz, pina la gasirea de fonduri, cu toate ca nu exista bani nici pentru salariile angajatilor primariei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS