19.5 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024

FLASH

„Case de vacanta“ la Tirnava

Tirnava este cel mai batrin sat al comunei Radovan. Din cele 300 de case ramase, putine mai sint locuite, si acestea mai mult in timpul verii, cind proprietarii vin sa isi munceasca pamintul. In majoritatea lor tineri, cu familiile si serviciul in Craiova, multi au vindut; altii si-au pastrat casele mostenite de la parinti din cauza pamintului, pe care il muncesc, sau pentru a avea un loc unde copiii sa isi petreaca vacantele.

„Sintem aproape de oras si asta e foarte important. Multi doctori de prin Craiova au cumparat pamint la noi si si-au facut case. Acum nu prea mai vinde nimeni pe aici, ca e zona buna“, spune Ioana Tipiste, secretara primariei.

Lacul de la Fintinele asteapta investitorii

Zona lacului de la Fintinele este, in timpul verii, punct de atractie pentru multi craioveni care vor sa se bronzeze departe de oras, la loc cu verdeata si aer curat. Aflat pina nu demult in proprietatea societatii Piscicola Calafat, in vara lui 2002 a trecut in proprietatea statului, care l-a dat spre administrare Primariei Radovan. Intins pe o suprafata de 327 ha si cu un teren aferent de cinci hectare, lacul prezinta un mare potential turistic. Ca de obicei insa, investitorii intirzie sa apara.

„Avem un baiat de aici, din comuna, este in consiliul judetean, care spunea ca ar vrea sa amenajeze o zona de agrement. Nu stim cit de serios a vorbit, dar noi asteptam oferte de la oricine vrea sa faca aici ceva frumos. Lacul nu mai are peste mult; cei de la Piscicola nu l-au mai populat cu fitofag, asa ca a mai ramas doar carasul, care se inmulteste natural. Dar se pot aduce citeva barci si construi un camping. Ce e vara aici!…Nu ii poti numara pe toti cei care vin sa se scalde si sa faca plaja“, spune viceprimarul Ilie Grecu.

Daca nu e microbuz, e buna si saniuta!

Din cauza numarului scazut al copiilor ramasi la tara, scolile din satele Tirnava si Fintinele au fost desfiintate. Majoritatea elevilor de aici vin la Scoala din Radovan. Vara – pe jos sau cu bicicletele, iarna – cu vreo caruta a unui vecin care are drum in satul de centru, dar de cele mai multe ori tot pe jos. Micutii s-au luptat din greu cu nametii in ultimele saptamini pentru a ajunge la scoala. Cei trei, respectiv, cinci kilometri de la Fintinele si Tirnava, pina la Radovan, nu sint strabatuti in mai putin de o ora si jumatate. Dar pentru ca numarul elevilor care fac naveta este prea mic, nu s-a justificat achizitionarea de catre primarie a unui mijloc de transport. Asa ca, in lipsa de microbuz, scolareii s-au adunat si au hotarit sa strabata drumul cu saniutele, trase cu rindul de fiecare dintre ei.

Recensamintul – „floare la ureche“

Angajatii Primariei Radovan rasufla usurati la finele recensamintului despre care spun ca a fost „floare la ureche“. 85% din populatia comunei a primit pina acum vizita recenzorilor, iar secretara Ioana Tipiste spune ca nu-i va apuca sfirsitul lui ianuarie pina vor termina si cu ultimul cetatean ramas „neinterogat“: „Nu au fost nici un fel de probleme.

Am dat mai greu de persoanele care stau mai mult prin Craiova si vin mai rar pe aici, dar am rezolvat si cu ele. Oricum, intr-o saptamina, pina pe 21 ianuarie, terminam si cu centralizatoare, cu tot“. Cele patru sate ale comunei au fost impartite in zece sectoare, pentru fiecare dintre ele fiind desemnat un recenzor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS