9.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUn profesor a devenit confidentul consumatorilor de droguri

Un profesor a devenit confidentul consumatorilor de droguri

• „Tinerii iau droguri din cauza profesorilor si a parintilor“

Faptul ca se consuma droguri in liceele din Tirgu Jiu il stie toata lumea, de la elevi, la parinti si profesori, dar mai putin autoritatile menite sa controleze aceste practici. In datele Inspectoratului de Politie Gorj nu figureaza nici un consumator de droguri „oficial“. Centrul de Consiliere Antidrog, infiintat la Tirgu Jiu, nu se poate lauda nici el ca tinerii au dat navala pentru a-si marturisi viciul si pentru a incerca sa scape de el. Ceea ce nu au reusit doctorii, politistii si consilierii a reusit insa un profesor de matematica-fizica.

Marin Serbanoaica este profesor la unul dintre cele mai cunoscute licee din

Tirgu Jiu, Colegiul National „Tudor Vladimirescu“. Specialitatile sale sint matematica si fizica. Chiar daca nu are licenta in psihologie, Marin Serbanoaica a reusit ceea ce consilierii si psihologii din alte scoli nu au putut: sa-i faca pe tineri sa marturiseasca faptul ca au consumat droguri si sa ii ajute sa scape de acest obicei. Profesorul a inceput aceasta activitate in urma cu sase ani. Nu are un cabinet specializat, unde elevii sa vina si sa stea la rind la usa pentru ca atunci n-ar mai veni nici unul. Tinerii care au nevoie de el il cauta prin scoala si ii cer o intrevedere.

„Cei care cad mai des in tentatia drogurilor sint in special baietii si tinerii de la oras, cu un anume confort financiar“, este concluzia la care a ajuns confidentul consumatorilor de droguri

• Profesorii – principalii vinovati

Marin Serbanoiaca are si o teorie originala in ceea ce priveste cauzele pentru care tinerii incep sa ia droguri. El sustine ca principalii vinovati sint chiar profesorii, colegii sai, urmati indeaproape de parinti.

„La virsta lor, adolescentii sint foarte dezorientati. Vin la scoala si profesorii ii streseaza sa invete. Pentru a obtine note bune, unii dascali ii indeamna pe elevi sa faca pregatire in particular. Asta inseamna bani ceruti de la parinti care, la rindul lor, ii terorizeaza pe tineri cu pretentiile privind rezultatele la invatatura. Nu toti au taria sa suporte aceasta teroare si se refugiaza in diferite obiceiuri. Unii in lectura, altii in droguri“, a povestit Marin Serbanoaica.

• „Nu am dezvaluit nume nici macar politistilor care m-au vizitat“

Profesorul nu este vizitat numai de elevi, ci si de parinti. Acestia vin sa-i ceara sfatul pentru a-si ajuta copiii sa scape de droguri.

„Parintii nu au incredere in institutiile statului. Le este teama ca se afla ca au copii care consuma droguri. Eu nu am dezvaluit niciodata numele tinerilor care trec pe la mine, nici macar politistilor care m-au vizitat dupa ce au aflat cu ce ma ocup. Nu ma intereseaza sa aflu retele si nume ale traficantilor. Nici nu-i intreb pe tineri despre asta. E treaba politiei. Stiu doar ca in Tirgu Jiu cele mai consumate droguri sint cele sub forma de pastile si tigari. Sint putini tineri care sint dependenti. Cei mai multi consuma intimplator, intr-o situatie de criza. Eu ii ajut sa vada ca exista o solutie pentru acea problema a lor si nu trebuie sa se dea batuti si sa se apuce de droguri. Toate concluziile pe care le-am tras pe parcursul acestui an le voi pune cap la cap intr-o carte pe aceasta tema“, a mai spus profesorul Serbanoaica.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS