11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024

Stiri medicale

Transplant de maduva in premiera nationala

O echipa de medici timisoreni a realizat, in premiera nationala, un transplant medular allogen, pacientul fiind un baiat de sapte ani a carui singura sansa de salvare a fost transplantarea de maduva de la fratele mai mic.

Potrivit conferentiarului doctor Virgil Paunescu, care a realizat aceasta interventie impreuna cu profesorul doctor Margit Serban, Denis sufera de anemie aplastica in forma foarte severa si, printr-o sansa extraordinara, Alexandru, fratele sau in virsta de patru ani, este compatibil imunologic cu el. Denis a fost diagnosticat cu aceasta afectiune in urma cu mai bine de un an, copilul fiind de mai multe ori in pericol sa moara. Anemia aplastica este o boala care afecteaza maduva hematogena, lipsind bolnavul de posibilitatea producerii elementelor sanguine indispensabile vietii. In consecinta, singurul tratament salvator a fost transplantul unei maduve sanatoase si compatibile imunologic, a adaugat Virgil Paunescu.

Transplantul propriu-zis a fost realizat saptamina trecuta la Clinica III Pediatrie a Spitalului clinic de urgenta pentru copii „Louis Turcanu“ din Timisoara.

Femeile cu probleme mintale, trecute de 40 de ani, sint obligate sa se pensioneze

– Ele maresc cifra pensionarilor din Romania –

Femeile cu virste cuprinse intre 40 si 50 de ani si care sufera de boli psihice sint considerate de angajatorii romani inapte pentru o munca normala. Acest fenomen social este grav, atit in detrimentul fortei de munca active, cit si in defavoarea psihicului femeii. „Bolnava este considerata terminata fizic si psihic, fapt care determina o reactie de deprimare, de descurajare, mai ales daca are copii si nici o alta sursa de venit. Pentru combaterea acestui fapt, ar trebui infiintat un oficiu special, pentru copiii care au parintii bolnavi psihic si someri. Acest oficiu ar trebui sa le ofere copiilor posibilitatea de a-si termina studiile, cazare, masa si tot ceea ce este necesar pentru intretinerea lor“, a declarat prof. dr. Aurel Romila, seful Sectiei de psihiatrie nr. 9 din cadrul Spitalului „Alexandru Obregia“.

Medicii vor o „felie“ mai mare din PIB

La initiativa Colegiului Medicilor din Romania, medicii din intreaga tara string semnaturi pentru promovarea unei initiative legislative in parlament de modificare a procentului acordat sanatatii de la 3,8 la suta la 7 la suta din PIB. Pentru ca initiativa sa ajunga in parlament, este nevoie de 250.000 de semnaturi, care trebuie sa fie adunate la nivel national, pina la finele lunii ianuarie. Astfel, fiecarui Colegiu al Medicilor judetean i-a fost data sarcina de a stringe de la bolnavii internati in unitatile spitalicesti sau de la rudele si cunostintele lor venite in vizita un anumit numar de semnaturi.

„In toata tara sint 20.000 de medici, deci sarcina noastra nu ar trebui sa fie prea dificila. Speram ca, pina la sfirsitul lui ianuarie, sa stringem semnaturile necesare pentru a inainta initiativa noastra parlamentului“, a apreciat doctor Dan Peretianu, presedintele Camerei Confederative a Medicilor din Romania. Presedintele Colegiului Medicilor din Cluj, profesor doctor Nicolae Miu, a apreciat ca „lipsa fondurilor financiare duce la inchideri de spitale, la intreruperea utilitatilor acestora – apa, gaz, curent, caldura, la lipsa de medicamente si de hrana in spitale, toate conducind implicit la o stare de tensiune, atit in rindul medicilor, cit si al bolnavilor. In aceste conditii, nu se poate pune problema unei calitati corespunzatoare a actului medical sau a progresului acestuia“.

Prezent simbata la Constanta, presedintele Colegiului, profesorul Mircea Cinteza, a precizat ca termenul limita de stringere a semnaturilor este data de 27 ianuarie. Cinteza a mai adaugat ca sistemul sanitar din Romania este subfinantat, alocindu-se anual doar 70 de dolari pe cap de locuitor pentru sanatate, in timp ce in Bulgaria se aloca 140 de dolari pe cap de locuitor, in tarile est europene – 600, iar in Uniunea Europeana – 1.200 de dolari pe cap de locuitor. Presedintele colegiului a mai spus ca, pentru ca un medic de familie sa obtina un salariu de sase milioane de lei ar trebui sa aiba un venit de minim 26 de milioane de lei, iar cu noile valori ale punctajelor un medic de familie abia realizeaza un venit de 10 milioane de lei.

Medicina de familie incepe sa cistige teren si in Romania

Asistenta sanitara in tarile civilizate este asigurata in proportie de aproximativ 70 la suta de medicina de familie, iar restul de cea spitaliceasca, in timp ce, in Romania, lucrurile stau invers, mai ales din motive sociale, a declarat Eugen Ciofu, decanul Facultatii de Medicina.

„Multi oameni merg la spital de saracie, pentru ca acolo gasesc un loc curat, calduros, primesc mincare si medicamente, isi fac citeva analize si toate acestea fara nici un ban. Sigur ca toti acesti oameni sint bolnavi, dar ei pot fi tratati in ambulator“, a declarat profesorul Ciofu cu ocazia inaugurarii noului sediu al catedrei de medicina de familie, in incinta Policlinicii Titan. Atit timp cit medicul de familie lucreaza cu un stetoscop si cu un tensiometru, iar competentele dobindite nu ii sint recunoscute, este greu de crezut ca medicina primara ar putea capata o pondere mai mare, a recunoscut si medicul Ioana Grajdeanu, sef de lucrari la aceeasi catedra. Peste 200 de rezidenti se pregatesc in aceasta specialitate, iar concurenta pentru ocuparea unui post in rezidentiat la medicina de familie este mai mare decit pentru medicina interna.

Logica de guvernant: co-plata la spitale va descuraja internarile inutile

Persoanele care se vor interna in spital vor plati o taxa suplimentara cuprinsa intre 50.000 si 100.000 de lei pentru toata perioada de spitalizare, sperindu-se ca in acest fel sa fie descurajate internarile inutile, a declarat vineri ministrul sanatatii, Daniela Bartos. Ea a explicat ca aceasta co-plata la internare se va aplica doar cu aprobarea unitatii sanitare respective si va fi impusa in special bolnavilor cu afectiuni cronice acutizate. De plata taxei vor fi scutiti copiii sub 18 ani, precum si bolnavii a caror viata este in pericol. De asemenea, unitatile sanitare se vor putea decide ce alte categorii de persoane (pensionari sau cei cu venituri reduse) ar putea fi scutite de achitarea acestei taxe.

„Aceasta co-plata s-a introdus pentru a descuraja putin internarile, pentru ca acum sint foarte multi cei care prefera sa se interneze in spital sa-si faca analizeze si sa stea doua-trei zile, raminind in acest fel o povara pentru spital, costul unei zile de spitalizare fiind foarte mare“, a aratat Bartos, precizind, de asemenea, ca anul trecut au fost inregistrate peste cinci milioane de internari, ceea ce inseamna ca un roman din patru a stat in spital pentru o anumita perioada. Taxa perceputa la internare va intra in vigoare in cel mult o saptamina, o data cu publicarea in Monitorul Oficial a normelor de aplicare a contractului cadru de asistenta sanitara pe 2003.

Ministrul sanatatii a mai amintit ca si in acest moment exista unitati sanitare care, pentru conditii deosebite de cazare sau pentru anumite servicii, practica asemenea co-plati, care uneori sint cu mult mai mari. „De aceasta data este spus public, toata lumea stie, deci este foarte transparent“, a adaugat ministrul sanatatii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS