14.5 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDin aceasta toamna vom avea card electronic de asigurat

Din aceasta toamna vom avea card electronic de asigurat

Incepind cu 1 ianuarie 2003 au intrat in vigoare prevederile Ordonantei de Urgenta nr.150 din 31 octombrie 2002 privind organizarea si functionarea sistemului de asigurari sociale de sanatate. O data cu intrarea in vigoare a acestei ordonante s-au abrogat prevederile Legii asigurarilor sociale de sanatate nr.145/1997.

Se considera asigurati, potrivit acestei ordonante, toti cetatenii romani cu domiciliul in tara, precum si cetatenii straini si apatrizii care au domiciliul sau resedinta in Romania care au obligatia de a plati contributia de asigurare. Calitatea de asigurat se dovedeste cu adeverinta sau carnetul de asigurat eliberate de casa la care este inscris asiguratul. In termen de un an de la data aprobarii ordonantei va fi introdus cardul electronic de asigurat. Datele minime care vor fi inregistate si accesate pe cardul de asigurat sint: date de identitate si codul numeric personal, dovada asigurarii contributiei pentru asigurarile sociale de sanatate, inregistrarea numarului de solicitari de servicii medicale, diagnostice medicale cu risc vital, consimtamintul pentru donarea de tesuturi si organe, grupa sanguina si Rh. Persoanele care nu fac dovada calitatii de asigurat beneficiaza de servicii medicale numai in cazul urgentelor medico-chirurgicale si al bolilor cu potential endemo-epidemic, in cadrul unui pachet minimal de sevicii medicale, stabilit printr-un contract- cadru.

Pentru beneficiarii indemnizatiei de somaj si ai alocatiei de sprijin, contributia se calculeaza si se vireaza o data cu plata drepturilor banesti. Persoanele care nu sint salariate, dar au obligatia sa isi asigure sanatatea potrivit prevederilor ordonantei sint obligate sa comunice casei veniturile impozabile in vederea stabilirii si achitarii contributiei de 6,5%. Persoanele care nu pot dovedi calitatea de asigurat sint obligate sa achite contributia legala pe ultimii trei ani, incepind cu data primei solicitari de acordare a serviciilor medicale, calculata la salariul de baza minim brut pe tara.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS