9.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024

Dilema anestezicelor

Constantin Ecobici, directorul Directiei de Sanatate Publica Dolj, a infirmat zvonurile potrivit carora Spitalul de Urgenta din Craiova ar duce o lipsa acuta de anestezice.

Ecobici a spus ca in farmacia institutiei exista mai multe sortimente de anestezice in cantitati care ar putea acoperi lejer necesarul spitalului in urmatoarele trei-patru saptamini: „Spitalul are anestezice in cantitati suficiente. Nu au existat toate sortimentele, insa este imposibil sa fie acoperita toata gama“.

De aceeasi parere este si seful Reanimarii – clinica in care se inregistreaza cel mai mare consum de anestezice. Prof. Florea Purcaru spune ca nu au fost semnalate nici un fel de probleme, pacientii fiind operati in conditii corespunzatoare.

Exista insa si voci care spun ca anestezicele se gasesc cu mare greutate si pot fi procurate numai prin interventii. Dr. Paul Dabuleanu, medic primar anestezist, spune ca situatia este disperata: „Se opereaza in conditii de neimaginat, pentru ca nu avem la dispozitie anestezice. Mai luam pe datorie de la alte sectii, insa acum este criza generala“. Si asistentul sef al Clinicii de reanimare, Laurian Ionica, recunoaste ca nu sint anestezice, dar refuza sa comenteze situatia, de teama sa nu aiba iar probleme cu sefii.

Andrei Pana, unul dintre adjunctii Spitalului de Urgenta, impaca si capra, si varza, sustinind ca de fapt nu anestezicele ar fi problema, ci mai degraba „aditivii“ folositi la relaxarea organismului – listernon si thiopentan -, precum si antidotul raspunzator de trezirea bolnavului dupa efectuarea operatiei – nalorphina.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS