25.1 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateGheorghita Chirita vrea sa se faca dreptate

Gheorghita Chirita vrea sa se faca dreptate

Relatam in urma cu aproape o luna un caz cutremurator, petrecut in comuna doljeana Mirsani: doi copii, colegi de clasa, s-au luat la bataie dupa orele de scoala, iar in urma loviturilor primite unul dintre ei a murit pe loc.

Viorel Inel, de 11 ani, si Ionel Chirita, de 12 ani, au plecat impreuna cu inca doi colegi de clasa. La citeva sute de metri de scoala, in apropierea terenului de fotbal, intre Viorel si Ionel s-a iscat o altercatie care a degenerat in bataie cu pumnii si cu picioarele. Amindoi copiii erau elevi ai clasei a V-a B de la Scoala generala nr.1 din Mirsani.

Dupa ce l-au vazut cazut la pamint fara constiinta, Viorel Inel si ceilalti colegi de clasa l-au abandonat fara sa se mai sinchiseasca de soarta lui. Ionel a fost zarit o jumatate de ora mai tirziu zacind in acelasi loc, de citiva taietori de lemne din zona. Marius Cosmin Petrisor, din aceeasi localitate, a sarit in ajutorul copilului:

„Am fugit repede acolo si am vazut ca inca respira, dar foarte greu. L-am luat in brate si am alergat spre dispensarul comunal. Cind am ajuns la sosea, mi l-a luat matusa lui din brate si l-a dus ea la dispensar“. Marius ii vazuse si batindu-se: „Cind i-am vazut ca se bat, am strigat la ei sa se potoleasca, amenintindu-i ca ne ducem la ei si-i urechem. S-au linistit pe moment, iar noi ne-am vazut de taiatul lemnelor“.

Ionel Chirita a murit in drum spre spital, iar medicii n-au putut decit sa constate decesul. Au urmat citeva ore de groaza, ore in care copii pentru care intregul Univers se rezuma la mingea de pe teren si la joaca au fost audiati la postul de politie de catre procurorii criminalisti pentru ceea ce nu apartine de lumea lor: crima.

„Nu e drept ca baiatul meu sa fie in pamint, iar criminalul sa stea linistit!“

Trei zile mai tirziu, intreaga comuna era indoliata: avea loc inmormintarea copilului. Ionel a fost plins deopotriva de parinti si de rude, de colegii si de profesorii sai. Primaria a ajutat familia cu bani si cu locul de veci din cimitirul comunei. Timpul scurs de la moartea fiului lor n-a vindecat insa ranile din inimile parintilor, care tin cu orice pret sa se faca dreptate.

Dosarul este inca in cercetare la Parchetul Judetean Dolj. Din punct de vedere legal, nu se poate lua nici o masura impotriva lui Viorel Inel. Primarul comunei Mirsani, Constantin Ghencioiu, a spus ca a facut tot ce a depins de el pentru rezolvarea situatiei:

„In primul rind, am ajutat familia celui decedat si cu bani, si cu unele produse alimentare pentru pomeni, pentru ca sint oameni amariti. Le-am oferit gratis si locul de veci, iar zilele urmatoare le vom mai da trei milioane de lei, niste faina si ce vom mai putea ca sa-i poata face copilului pomana de sase saptamini. In ceea ce-l priveste pe Viorel Inel, noi am cerut Directiei Judetene pentru Protectia Copilului sa ia masura internarii acestuia intr-o clinica de specialitate, dar n-am primit nici un raspuns. Ar fi mai bine asa, pentru calmarea spiritelor din comuna“.

Seful de post, Gheorghe Voicu, a precizat: „Parintii victimei trebuie sa inteleaga ca este necesar sa astepte rezultatul anchetei Parchetului. Oricum, nu se poate pune problema discernamintului la virsta de 11 ani, pe care o are baiatul, si deci nici a unei condamnari. I se va explica, probabil, ca a fost o mare greseala fapta pe care a comis-o si pe viitor trebuie sa aiba mare grija“.

Parintii lui Ionel vor insa sa se faca dreptate: „Sa plece din comuna asta macar o perioada, pina se linistesc treburile pentru ca altfel se <<intimpla>> ceva“, spunea cu lacrimi in ochi Ion Chirita, bunicul victimei. Mama sa, Gheorghita Chirita, adauga: „Nu e drept ca baiatul meu sa fie in pamint, iar cel care l-a omorit sa stea cu parintii lui si sa mearga linistit la scoala in aceeasi clasa si nimeni sa nu-i zica nimic. Sotul meu este disperat. Mi-a spus ca, daca nu se ia o masura, el nu se lasa pina nu-l vede si pe cel care ne-a omorit copilul tot in pamint, linga el, cu orice risc. Nimeni nu vrea sa se mai ajunga si la asta, asa ca ar fi bine sa-l interneze undeva pe Viorel Inel. Si acum face probleme. Se bate cu mai toti copiii din sat“.

Conform certificatului medico-legal, decesul lui Ionel Chirita a survenit in urma unei hemoragii meningee, contuzii corticale si a unui traumatism cranian.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS