19.6 C
Craiova
miercuri, 22 mai, 2024

Mutari anticipate

Vizita chestorului Toma Zaharia la Craiova a confirmat ieri ceea ce Gazeta de Sud anticipase inca de acum o luna. Desi s-ar fi vrut o mutare-surpriza, numirea comisarului sef Constantin Petrescu in functia de prim-adjunct al comandantului IJP Dolj era cit se poate de logica. Este deja cunoscut ca principalii sai contracandidati erau Ilie Vilau si Constantin Dobrescu, comisari care au facut fiecare subiectul unor controversate discutii, precum si faptul ca Tulitu Constantin se multumeste si cu functia actuala. Deci, locul 1 – Constantin Petrescu, iar restul podiumului nu mai conteaza.

Chestorul principal Toma Zaharia, prim-loctiitor al ministrului de interne, a venit ieri la Craiova pentru a participa la bilantul IJP Dolj pe anul 2002. Activitatile anuntate in program au trecut insa in planul secund al atentiei ziaristilor, dupa ce Zaharia a scos din buzunar, inca de la inceputul sedintei, doua hirtii cu mare greutate pentru IJP Dolj. Mai intii, a fost citit ordinul ministrului de interne Ioan Rus, prin care comisarul sef Constantin Petrescu era numit in functia de prim-adjunct al sefului inspectoratului. Dupa care s-a dat glas unei dispozitii a sefului IGP, care il aducea pe comisarul sef Ilie Vilau in locul lasat liber de Petrescu, anume adjunct al sefului IJP.

Devenind al doilea om in inspectorat, Constantin Petrescu a reusit sa obtina una dintre cele mai rivnite functii din politia doljeana. Pensionarea generalului Luchian Mitran, cel care a ocupat pina in octombrie scaunul de loctiitor al comandantului, a dat startul unei adevarate competitii intre patru dintre cei mai importanti comisari ai judetului: Constantin Dobrescu, Constantin Petrescu, Costel Tulitu si Ilie Vilau.

In urma concursului organizat la Bucuresti, intiietate a avut comisarul sef Petrescu, avantajat atit de scaderea ratei criminalitatii judiciare (domeniul sau de raspundere), cit si de faptul ca, spre deosebire de ceilalti candidati, a reusit sa se fereasca de controverse.

Evolutia numarului de infractiuni in domeniul de care raspunde direct a avut repercusiuni si in numirea lui Ilie Vilau. Criminalitatea economico-financiara a crescut semnificativ in ultimul an, iar prin numirea sa in functia de adjunct al sefului inspectoratului, Vilau lasa in urma citeva dosare pe care era asternut deja praful: Samir Sprinceana, Costi Dilgoci etc. El se poate mindri cu citeva arestari, insa nu a avut niciodata curajul sa se dea la „pestii mari“.

Aceasta cursa s-a finalizat fara rezultate pentru Constantin Dobrescu, zis agentul trei zero sapte, care a ramas pe functia de adjunct al sefului inspectoratului, si Constantin Tulitu, care ocupa in continuare functia de sef al Politiei de Frontiera.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS