15.9 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitate Patronii stau la coada pentru a cumpara noile formulare fiscale tipizate

Patronii stau la coada pentru a cumpara noile formulare fiscale tipizate

Singurul ghiseu al Administratiei Financiare din Slatina, unde se comercializeaza noile tipuri de formulare contabile tipizate (facturi, chitante etc.), este zilnic luat cu asalt de sute de patroni si reprezentanti ai unor societati comerciale. S-a ajuns in aceasta situatie din cauza ca acestia au aminat procurarea noilor formulare, iar in prezent, la zece zile de la intrarea in vigoare a legii care impune obligativitatea folosirii noilor documente contabile, s-a ajuns la un adevarat blocaj.

„Legea a fost data in iulie anul trecut, astfel ca agentii economici au avut suficient timp pentru a-si procura noile tipuri de formulare tipizate. Din pacate, acestia au aminat acest lucru, iar acum se inghesuie la ghiseele noastre. Probleme nu sint deocamdata pentru ca avem un stoc mare de formulare. Trebuie doar putina rabdare“, a spus directorul adjunct al Administratiei Finantelor Publice Slatina, Petre Purcel.

Spre deosebire de alte judete, unde asemenea documente sint comercializate de firme particulare, in Slatina, doar Administratia Finantelor Publice are acest drept.

Reprezentantii societatilor comerciale, care asteptau ieri la o coada de peste zece metri, au spus ca nu este normal ca noile formulare sa fie vindute doar intr-un singur loc. „Venim cu totii aici sa luam documentele acestea si stam citeva ore. Trebuia sa fie mai multe ghisee unde sa se vinda astfel de acte, nu doar unul… Dar nu avem incotro, e lege. Noi trebuie sa functionam si, fara noile formulare contabile, nu putem sa ne desfasuram activitatea“, a spus unul dintre patronii slatineni. Acestia sint nemultumiti si de faptul ca nu mai pot sa foloseasca vechile formulare, pe care au dat bani buni anul trecut.

Surse din cadrul Politiei Economice Slatina si a Garzii Financiare au declarat ca situatia creata de utilizarea acestor formulare poate reprezenta un motiv pentru agentii economici „certati“ cu fiscul de a efectua fel de fel de afaceri necurate.

Cozi si in Mehedinti

Majoritatea agentilor economici din Mehedinti se grabesc in aceste zile sa achizitioneze formularele cu regim special, desi acestea au fost puse in vinzare inca de anul trecut, din luna noiembrie. La punctele de desfacere din incinta unitatilor Arion, aproximativ 100 de agenti economici se imbulzesc zilnic, pentru a intra in posesia facturilor, chitantelor si avizelor de insotire a marfii. Tipizatele se epuizeaza destul de repede, multi aprovizionindu-se pentru mai multe luni.

„Merge foarte greu, sint numai doua vinzatoare si dureaza cinci-zece minute pentru fiecare agent economic, timp in care se verifica documentele in baza carora se achizitioneaza formularele tipizate. Sper sa reusesc sa-mi cumpar formularele pina la terminarea programului. Se poate incheia o factura pro-forma cu termen de plata dupa trei zile, insa, daca pina atunci nu se pot achizitiona tipizatele, este de rau. Practic, cei care nu si le-au procurat nu pot sa-si desfasoare activitatea“, a spus Sorin Pavelescu, unul dintre contribuabilii care asteptau la rind.

Incepind cu 1 ianuarie, in baza Ordinului Ministerului de Finante nr. 989/2002, sint utilizate modele noi de formulare cu regim special, executate pe hirtie autocopiativa, cu elemente de securitate speciala.

Potrivit directorului de la Finantele Publice Mehedinti, Petre Petrica, aglomeratia de la punctele de desfacere a survenit in urma faptului ca agentii economici au asteptat sa treaca sarbatorile: „Cei care mai au in stoc formulare de tip vechi trebuie sa le inventarieze si sa le pastreze la sediul societatii pina in momentul in care Ministerul de Finante va reglementa aceasta situatie. Ei nu ar trebui sa le utilizeze acum, pentru ca risca sa intre sub incidenta prevederilor Legii nr. 87/1994, privind combaterea evaziunii fiscale“. Conducerea societatii de la unitatile careia se pot achizitiona tipizatele a precizat ca stocul de formulare este suficient, iar epuizarea lor la unul dintre magazine este remediata in citeva zeci de minute.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS