10.1 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCasa Tineretii - un colac de salvare pentru copiii nimanui

Casa Tineretii – un colac de salvare pentru copiii nimanui

La intrarea in comuna Diosti, o casuta cocheta, cu poarta de lemn, iti atrage privirea fara sa vrei. Destul de spatioasa, dar nu foarte „primenita“, casa te duce cu gindul la o familie numeroasa, cu bunici, copii si o droaie de nepoti. Si, desi inca nu este locuita, fosta ferma a IAS-ului comunei Leu, dobindita in cele din urma de Primaria Diosti, chiar va deveni in curind caminul unei familii mari. Aproximativ zece copii fara familii, trecuti de 18 ani, crescuti in centrele de plasament, vor locui aici, unde vor incerca sa capete incredere in viitorul lor, fericiti la gindul ca nu au ajuns pe strazi, ca majoritatea celor asemenea lor.

„Casa Tineretii“ – locul unde acesti tineri vor invata sa fie o familie – a luat fiinta ca urmare a unui parteneriat intre Consiliul Judetean Dolj, Consiliul Local Diosti si Directia pentru Protectia Drepturilor Copilului (DPDC) Dolj. „Cladirea a fost pusa la dispozitia DPDC de catre Primaria Diosti fara nici un fel de pretentie financiara, impreuna cu 4,5 ha de teren agricol. Am vrut sa folosim aceasta casa intr-un scop nobil, pentru tinerii care nu au nici o sansa din momentul in care pleaca din centrele de plasament“, spune primarul Dumitru Iliescu.

Consiliul Judetean Dolj a alocat suma de 810 milioane de lei pentru reparatiile cladirii centrale, iar viitorii locatari au beneficiat deja toamna trecuta de prima recolta, terenul aferent fiind cultivat cu porumb.

Asteptati cu bratele deschise

„Casa Tineretii“ va intra probabil in functiune in vara acestui an, dupa ce reparatiile, stopate pe perioada iernii, vor fi finalizate. Satenii au aflat deja de noii vecini si sint hotariti sa ii ajute sa se integreze in comunitate, impresionati de destinul trist al acestor tineri. Si nu le va fi deloc greu, avind in vedere ca nu sint la prima experienta de acest gen. In comuna Diosti, chiar in centru, mai exista o institutie similara, care gazduieste copii orfani, cu virste mai mici de 18 ani. „Sintem convinsi ca toate lucrurile vor merge bine si tinerii se vor simti dupa scurt timp ca acasa. Oamenii din partea locului sint buni la suflet. Nu cred ca vor fi probleme“, spune Dumitru Iliescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS