12 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateTaximetristii „in regula“ vor avea birou unic, protectie asigurata si scutire de la plata milionului

Taximetristii „in regula“ vor avea birou unic, protectie asigurata si scutire de la plata milionului

Dupa cum spera autoritatile locale craiovene, anul acesta putini taximetristi vor rezista tentatiei de a intra in legalitate, mai ales ca masurile adoptate de edili sint menite sa revigoreze inclinatia naturala catre corectitudine a micului intreprinzator local. Satui sa ii tot „vineze“ pe cei care nu au toate actele in regula si ocolesc frecvent prevederile legii, pretentiile bugetelor sau regulamentele in vigoare, edilii au hotarit ca a venit vremea sa le demonstreze taximetristilor ca nu au decit de cistigat daca respecta legea. Totul pe principiul ca, acolo unde o amenda da gres, o facilitate rezolva intotdeauna situatia!

Anul nou a inceput cu bine pentru taximetristii craioveni; dupa ce, cu ocazia sarbatorilor, unii dintre ei au dat friu liber la tarife, cistigind intr-o saptamina cit altii intr-o luna, autoritatile locale au decis sa imbunatateasca activitatea de taximetrie de pe raza municipiului. Reprezentantii primariei, ai Politiei Rutiere, ai Directiei Regionale de Metrologie Legala, ai Oficiului Concurentei, Oficiului pentru Protectia Consumatorului si ai Registrului Auto Roman au avut initiativa de a infiinta un birou unic, unde se vor primi si se vor elibera toate documentele necesare pentru practicarea acestei activitati. Biroul va functiona numai martea si joia, intre orele 14.00 – 17.00, incepind de marti, 14 ianuarie, la sediul Metrologiei, din bulevardul Gheorghe Chitu, nr.46.

Bonus pentru legalitate: scutire de taxa

Chiar daca initiatorii acestui birou se asteapta ca in primele saptamini sa fie aglomeratie mare la depusul actelor, treptat, activitatea se va normaliza. Mai ales ca, pina la aparitia Normelor de aplicare a Legii 57/2002, privind organizarea si desfasurarea unor activitati economice de catre persoanele fizice, taximetristii craioveni au fost „iertati“ de plata taxei pentru obtinerea licentei de taximetrie care, la nivelul anului 2003, s-ar fi ridicat la circa un milion de lei.

Marian Popescu, comisar-sef al Politiei Rutiere, a precizat ca s-au luat masuri pentru a-i proteja, pe timp de noapte, pe taximetristii iesiti pe traseu, iar la dispeceratul politiei s-au infiintat citeva linii telefonice pe care cei agresati le pot apela la nevoie.

Nici un „autorizat“ cu bani de dat

Specialistii metrologi au precizat ca, desi exista si posibilitatea ca taximetristii sa practice tarife diferentiate (pe timp de noapte, in zilele de sarbatoare sau in conditii meteorologice dificile), pina acum nu au primit nici o solicitare in acest sens. Deoarece in evidentele autoritatilor sint inregistrate circa 1.500 de taximetre, desi numarul real al acestora este estimat la aproape 4.000, controalele efectuate de autoritati se vor solda in continuare cu amenzi de milioane de lei. Si cum nici un taximetrist nu va putea intra in legalitate pina nu isi achita toate datoriile catre fisc si bugetul local (inclusiv amenzile), se pare ca, la noul birou unic, se va munci pe brinci.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS