13.3 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePolitistii de frontiera mehedinteni nu au permis iesirea din tara a 21.374 de cetateni romani

Politistii de frontiera mehedinteni nu au permis iesirea din tara a 21.374 de cetateni romani

Politia de Frontiera Mehedinti nu a permis iesirea din tara in 2002, pentru diferite motive, a 21.374 de cetateni romani si intrarea a 2.657 de cetateni straini. Punctele de trecere a frontierei din subordinea inspectoratului au fost tranzitate de 763.081 de persoane, fiind constatata o scadere cu 22% a calatorilor romani.

Motivele acestei reduceri a traficului sint legate de scaderea economica a Iugoslaviei, care nu mai poate absorbi la fel de multa forta de munca sau produse ca in anii anteriori, dar si din cauza impunerii unor conditii mai dure la iesirea din tara pentru cetatenii romani.

Politistii de frontiera au solutionat 191 de cauze penale, in care s-a inceput urmarirea penala pentru savirsirea a 475 de infractiuni, de catre 315 faptuitori, pentru trecere si tentativa de trecere frauduloasa a frontierei, fals, uz de fals, contrabanda, trafic de masini furate, racolare, indrumare, calauzire si organizare de activitati in vederea trecerii ilegale a frontierei de stat.

De asemenea, au fost retinuti 18 urmariti general, iar 126 de persoane au fost date in consemn la frontiera. Politistii de frontiera mehedinteni au desfasurat 41.550 de actiuni preventive, fata de 53.052- in 2001, numarul acestora scazind ca urmare a diminuarii efectivelor sectoarelor, o data cu scoaterea din sistem a militarilor in termen.

„Romania este in continuare tara de tranzit…“

Potrivit sefului Directiei Politiei de Frontiera Timisoara, comisar Constantin Daminescu, teritoriul Romaniei este tranzitat de catre migranti pe sase rute, in fiecare dintre acestea constatindu-se, pe linga principiile general valabile de desfasurare a acestor activitati, si caracteristici particulare, determinate de specificul fiecarei zone parcurse, mijloacele si metodele folosite, destinatia si scopul urmarit.

Romania este in continuare tara de tranzit pentru filierele de proxeneti si prostituate din fostul spatiul sovietic, care se deplaseaza catre statele occidentale sau spre Grecia, Turcia si Cipru.

De asemenea, se poate vorbi despre desfasurarea unor activitati „legale“ de prostitutie si proxenetism prin agentiile de modeling, de impresariat artistic, baby-sitter, ajutor menaj, oficii matrimoniale si, mai nou, prin Internet.

Politistii de frontiera mehedinteni au desfasurat, la granita de sud-vest, actiuni de anihilare a grupurilor organizate care transportau persoane cu handicap locomotor in tarile din spatiul Schengen.

„In conditiile cresterii fenomenului imigrationist, s-au dezvoltat importante retele de tip mafiot, bine organizate si structurate, care isi au nucleele in tarile de origine ale imigrantilor, cu ramificatii in tarile prin care acestia sint tranzitati, trasee din care nu lipseste Romania. Pentru contracararea acestui fenomen, actionam inclusiv in domeniul informativ, din datele si informatiile detinute rezultind faptul ca in retelele de migratie ilegala si trafic cu carne vie sint implicati si cetateni straini, care pe de o parte transmit invitatii romanilor pentru ca acestia sa poata justifica scopul calatoriei la iesirea din tara, respectiv intrarea in spatiul Schengen, iar pe de alta parte, se implica efectiv in transportul din tara noastra pina in statul de destinatie“, a spus comisar Constantin Daminescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS