6.7 C
Craiova
duminică, 10 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCersetoria ramine bratara de aur pentru minori

Cersetoria ramine bratara de aur pentru minori

In ultimele doua luni, la nivelul judetului Dolj, in urma unei colaborari intre Directia pentru Protectia Drepturilor Copilului, Inspectoratul Teritorial de Munca, Inspectoratul Scolar Judetean, Inspectoratul Judetean de Politie, Directia de Sanatate Publica si organizatia neguvernamentala „Copiii strazii“, au fost depistati 34 de minori exploatati prin munca fie de propriii parinti, fie de membri ai familiei largite. Dintre acestia, 30 erau din judetul nostru, iar restul din alte colturi ale tarii, iar cea mai practicata meserie s-a dovedit a fi „cersetoria“.

„26 dintre acesti copii au fost gasiti muncind ori cersind in strada si restul pe la societati comerciale, iar 30 dintre ei proveneau din familia naturala. Cea mai des intilnita forma de exploatare este cersetoria, dar am gasit si copii care erau folositi la munci la mare inaltime sau care lucrau la temperaturi foarte ridicate. In 24 dintre cazurile depistate s-a constatat abandonul scolar. Majoritatea acestor copii au spus insa ca muncesc benevol“, spune Marinela Zana, din cadrul Directiei Judetene pentru Protectia Drepturilor Copilului Dolj.

Toti acesti copii au primit sprijin din partea statului, unii dintre ei fiind internati in centre de plasament, iar altii beneficiind de ajutoare banesti si materiale.

Ionel Sandu, inspector special de politie, spune ca institutionalizarea unor minori este foarte greoaie, acestia refuzind protectia oferita: „Au fost cazuri de copii pentru care am cerut plasament de urgenta de sapte ori intr-o luna. Stateau intr-o institutie timp de citeva zile si apoi ieseau in strada, spunind atunci cind ii gaseam din nou ca intr-un centru de plasament nu se simt liberi“.

Exista copii care refuza grija statului pe motiv ca li s-ar rapi libertatea sau altii care devin dependenti de protectie schimbind in timp statutul de copii ai strazii cu cel de adulti ai strazii.

Agentii comerciali prinsi ca folosesc minori pentru munca la negru pot primi amenzi contraventionale intre 50 si 100 de milioane de lei, iar exploatatorilor care trimit copiii in strada pentru cersit sau spalat parbrize li se pot intocmi chiar dosare penale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS