28.3 C
Craiova
sâmbătă, 15 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGrigorescu si Paladi se intorc la Muzeul de Arta

Grigorescu si Paladi se intorc la Muzeul de Arta

Amplele lucrari de restaurare a Muzeului de Arta din Calafat, incepute toamna trecuta, se apropie de sfirsit. In luna decembrie va avea loc reinaugurarea edificiului la care va participa si ministrul culturii, Razvan Theodorescu. Pentru finalizarea lucrarilor in timp util, consiliul local a cerut o suplimentare de fonduri. Iar muzeul, renovat si imbogatit cu noi exponate, va fi inclus de anul viitor in patrimoniul national.

Muzeul de Arta din Calafat a fost creat in 1970. Ideea infiintarii sale a avut-o artistul plastic doljean Alexandru Isbasea, care raspundea pe atunci de activitatea muzeelor din judetul Dolj, in calitatea sa de inspector in cadrul Comitetului de Cultura. Fondul muzeal, creat initial din donatii venite din partea muzeelor craiovene si a unor pictori doljeni,

s-a imbogatit ulterior prin achizitii si alte donatii, astfel incit a permis in scurt timp organizarea de expozitii permanente. Cea mai importata donatie a fost cea a academicianului Stefan Milcu, care a cuprins doua lucrari de Grigorescu si una de Paladi, pe linga alte lucrari valoroase de pictura si grafica.

Intentia organizatorilor de a amenaja aici o sectie de arta populara – care ar fi justificat titulatura de muzeu de arta si arta populara – nu s-a materializat pina in prezent. Desi in decursul anilor s-au facut importante achizitii de obiecte de arta populara, acestea nu au fost expuse niciodata.

Palatul Marincu a gazduit o vreme Casa Pionierilor si Soimilor Patriei

In toamna anului trecut au fost demarate ample lucrari de reparatii, consolidari si restaurari ale edificiului. Palatul a fost construit in perioada 1905-1907 si donat in 1914 comunitatii locale de Stefan Marincu – primar pe atunci – cu doua luni inainte de moartea sa. In decursul anilor, cladirea a adapostit mai multe institutii. A fost, pe rind, scoala de meserii, scoala de contabilitate, Casa Pionierilor, dar nu a fost intretinuta corespunzator, ajungind intr-o avansata stare de degradare.

Anii trecuti s-a intocmit un studiu de fezabilitate si apoi un proiect de reparatii si consolidari bine fundamentat, pus in practica din 2001, cind s-au facut lucrari de consolidare in podul cladirii si au fost refacute practic sarpanta si invelitoarea.

Costul operatiunilor – 1,2 miliarde de lei – a fost suportat in intregime de bugetul local.

Un nou inceput

Lucrarile au continuat si anul acesta, in regie proprie – cu Serviciul de Gospodarire Comunala al primariei – realizindu-se inclusiv diferite operatii de subzidire in doua puncte nevralgice ale cladirii.

Pina acum au fost finalizate in proportie de 90% salile ce vor gazdui expozitiile de arta populara, etnografie si istorie locala. In stadiu avansat se afla si lucrarile de la parterul imobilului, destinate artei plastice, precum si fatada muzeului. Pentru finalizarea in timp util a investitiei, consiliul local, care anul acesta a mai cheltuit un miliard de lei din bugetul propriu pentru lucrarile amintite, asteapta cu nerabdare rectificarea bugetara.

In luna decembrie va avea loc reinaugurarea edificiului in prezenta ministrului culturii, Razvan Theodorescu, ocazie cu care vor avea loc si un vernisaj de arta plastica in care vor fi expuse lucrari prezentind imagini din Calafat, vernisajul expozitiei de arta populara si etnografie, precum si un concert de pian.

Conform promisiunilor ministrului culturii, cladirea care adaposteste muzeul va fi inclusa de anul viitor in patrimoniul cultural national.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS