16.7 C
Craiova
duminică, 16 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCalafatul nu are contracte cu firme de salubritate

Calafatul nu are contracte cu firme de salubritate

La concursul „Cea mai frumoasa si ingrijita localitate“, organizat in aceasta vara de catre Consiliul Judetean Dolj, municipiul Calafat – oras al teilor, trandafirilor si castanilor – a obtinut locul intii. Premiul de 500 de milioane de lei a intrat in vistieria primariei, care il va investi pina la ultimul banut tot in curatenie.

Florian Toader, viceprimarul municipiului Calafat, a declarat cu mindrie ca obtinerea acestui titlu este o dovada a interesului pe care il arata cetatenii pentru aspectul urbei, dar si a bunei organizari a serviciului de salubritate:

„Curatenia este asigurata de compartimentul de gospodarire comunala, care dispune de o baza de utilaje dotata cu doua tractoare cu remorci, o autocisterna, un autogreder, un buldo-excavator, precum si de utilaje specifice de ingrijire a zonelor verzi. Gunoiul stradal se ridica zilnic, iar gunoiul de la gospodariile cetatenilor si din cartierele de blocuri se ridica de trei ori pe luna sau chiar mai des, acolo unde este necesar. Activitatea o desfasuram cu personalul angajat al primariei si cu oameni proveniti din rindul celor care primesc venitul minim garantat“.

Pentru curatenia orasului si intretinerea spatiilor verzi, Primaria Calafat nu a incheiat contracte cu firme de salubritate, realizind din acest motiv o reducere cu aproximativ 40% a cheltuielilor.

Muzeul si scolile – reamenajate tot cu salariati din primarie

Rentabilitatea acestui sistem, care in marile orase a fost considerat depasit, i-a determinat pe alesii urbei sa apeleze la Serviciul de Gospodarire comunala si atunci cind a venit vorba de igienizarea unitatilor de invatamint. In vacanta de vara, salariatii primariei au muncit de zor la pregatirea unitatilor de invatamint pentru inceperea noului an scolar, astfel incit, pe 1 septembrie, toate unitatile scolare erau deja pregatite sa-i primeasca pe elevi.

Mai putin, Liceul „Stefan Milcu“, unde, conform celor spuse de Florian Toader, „gradul de implicare al conducerii unitatii de invatamint nu a fost pe masura cerintelor, desi a avut in cont 160 de milioane de lei. Este adevarat ca celelalte unitati de invatamint au primit 300 de milioane de lei pentru reparatii, dar conducerea Liceului «Stefan Milcu» nici macar nu s-a aratat interesata de inceperea lucrarilor de igienizare“.

Muncitori sa fie, ca de lucru se gaseste

In timp ce o parte dintre salariatii serviciului de gospodarire comunala lucrau de zor la igienizarea, repararea acoperisurilor si sobelor de teracota din unitatile scolare, altii erau angrenati in amplele lucrari de refacere si consolidare a Muzeului de Arta din Calafat, incepute in toamna trecuta. Pentru finalizarea lucrarilor la acest edificiu in timp util, primaria va suplimenta numarul de posturi de muncitori cu 70.

La capitolul realizari pe anul in curs, angajatii primariei si-au mai trecut in cont si amenajarea unui teren de joaca pentru copiii din zona strazii „1907“, realizarea a peste 1.500 de metri de retea de canalizare (care s-au adaugat la cei 3.000 de metri efectuati in cursul anului trecut), introducerea iluminatului stradal cu vapori de sodiu, repararea drumurilor si amenajarea cu pavele a trotuarului de pe strada „1 Mai“.

In materie de curatenie, insa, calafetenii sint greu de egalat. Caci au ceva in plus, care nu depinde de primarie: spirit civic. Sint simtiti, mai pe romaneste.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS