La Asociatia nr.16 Craiovita Noua este, de 12 ani, aceeasi administratoare, Eugenia Glava. De-a lungul timpului, dar mai ales de cind oamenii au inceput, din cauza saraciei sau a altor motive postdecembriste, sa fie mai mult decit suspiciosi in ceea ce priveste propriile resurse financiare, administratoarea s-a ales cu o multime de „prieteni“. Cind reprezinti peste 500 de apartamente, este de inteles sa existe plingeri de la oameni. Semnele de intrebare se ridica in momentul in care sesizari cu acelasi continut ajung de la aceeasi persoana, in mod repetat, la diferite institutii ale statului.
Este cazul Paraschivei Pop, locatara a blocului 66B, care face parte din asociatia amintita mai sus. La cei 74 de ani ai sai, proprietara apartamentului nr.8 din imobilul cu pricina este, in ochii membrilor administratiei, vesnica nemultumita, circotasa blocului. Femeia care a reusit, in urma cu cinci ani, sa-l scoata din birou pe primarul Craiovei, Vasile Bulucea, si sa-l puna fata in fata cu o banala neintelegere intre vecini, este o constanta supraveghetoare a activitatii asociatiei. Din spusele Eugeniei Glava, neintelegerile ar fi inceput din cauza subsolului:
„Pina sa reparam instalatia din subsol, vorbea cu noi numai cu «papusa lu’ mama», dar cind a trebuit sa plateasca reparatia, a inceput sa se plinga si sa umble cu sesizari…“, a declarat cea care a supravietuit controalelor aproape anuale, din 1996 pina in prezent.
Acestea au fost efectuate fie de politie, fie de reprezentantii Serviciului coordonare asociatii de proprietari din cadrul primariei, la sesizarile depuse de Paraschiva Pop.
Caldura din subsol a incins spiritele
Pina in februarie 2002, instalatia de incalzire din subsolul blocului ii determina pe oameni sa umble prin apartamente in virful picioarelor. Si nu pentru a pastra linistea, ci pentru ca podelele atingeau temperaturi greu de suportat. Asa ca locatarii, in frunte cu seful de scara, Virgil Ica, au hotarit sa apeleze la conducerea asociatiei pentru contractarea unei firme care urma sa inlocuiasca instalatia termica.
Lucrarea s-a incheiat in luna februarie, in schimbul sumei de 40.541.625 de lei. Problemele au aparut din cauza sumei de plata care a revenit fiecarui apartament. Foarte multi proprietari au fost in imposibilitate de plata. Pentru unii, totalul devizului a parut aberant de mare.
„ Au reparat subsolul cu instalatori particulari, nu cu cei ai asociatiei! L-au reparat, da’ degeaba, ca subsolul este permanent inundat! Si acum e la fel! Valoarea devizului e prea mare! Vecina mea, doamna Carmen, care lucreaza la ape, a facut un calcul si ne-a spus ca trebuie sa platim vreo 4.100.000 de lei, nu 4.500.000, cum spun ei! De unde vine diferenta asta? Eu am 1.600.000 de lei pensia! De unde sa dau banii astia?“, a spus Paraschiva Pop.
Controale peste controale
Ultimul control financiar-contabil efectuat la Asociatia nr.16 de catre angajatii primariei a avut loc in aprilie 2002. In urma acestei verificari, „au fost constatate nereguli de natura celor semnalate de cel care a efectuat sesizarea, astfel incit procesul-verbal intocmit cu ocazia controlului a fost inaintat organelor de cercetare penala“, scria atunci Marian Giubelan, seful Serviciului coordonare asociatii de proprietari.
Numai ca acest raspuns a ajuns la reclamanta Paraschiva Pop pe 9 septembrie. Expertiza contabila realizata, in acelasi scop, in 15 iunie, a scos la iveala corectitudinea functionarilor publici sau excesul de zel al acestora. Printre cele descoperite, primul lucru care sare in ochi este concluzia verificarii soldului casei: „… sumele… nu sint in concordanta, existind un plus de 77 de lei la momentul efectuarii controlului“, desi cea mai mica moneda de pe piata romaneasca este de 500 de lei! Anul trecut, in urma unui astfel de control, prim-procurorul Craiovei a hotarit neinceperea urmaririi penale impotriva Eugeniei Glava. Ramine de vazut de aici inainte ce se va mai intimpla. Pentru ca sesizari vor mai fi, cu siguranta!