21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSeverinenii mai au de asteptat pina vor avea retea de gaz metan

Severinenii mai au de asteptat pina vor avea retea de gaz metan

Severinenii nu vor scapa prea curind de cosmarul buteliilor, desi, la sfirsitul anului trecut, oficialitatile locale isi exprimau intentia de a organiza licitatia internationala si de a demara lucrarile pentru aductiunea cu gaze in judetul Mehedinti. Cu atit mai mult, cu cit reprezentantii consiliului judetean anuntau si un termen, pentru primavara. Din pacate, nici pina la sfirsitul acestui an nu se intrevede posibilitatea ca licitatia sa fie organizata, iar firma cistigatoare sa inceapa lucrarile, cu atit mai mult, cu cit se apropie sezonul rece.

Potrivit vicepresedintelui Consiliului Judetean Mehedinti, Viorel Palasca, in urma anuntului de licitatie fara preselectie, trei firme internationale au cumparat caietul de sarcini, al carui pret a fost de 25 de milioane de lei. Ofertantul trebuie sa posede licenta provizorie de la Agentia Nationala de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale. Garantia de participare la licitatie este de cinci miliarde de lei si se prezinta prin scrisoare de garantie bancara.

In cazul cistigarii licitatiei, garantia de participare se transforma in garantie de buna executie. In prezent, Drobeta Turnu Severin este singurul municipiu resedinta de judet care nu beneficiaza de alimentare cu gaze.

„Sintem printre putinele orase in care oamenii cara butelii in spate…“

Un anunt anterior de organizare a licitatiei, care dateaza din luna martie, poate fi vazut si pe site-ul Consiliului Judetean Mehedinti, acesta constituind, de altfel, prima si ultima pagina electronica a institutiei. Conducta de gaze naturale ar urma sa treaca prin localitatile Turburea, Strehaia, Motru, Drobeta Turnu Severin si sa ajunga pina la Baile Herculane.

Totodata, va fi construita o ramificatie spre Vinju Mare si Calafat. Aductiunea cu gaze naturale ar urma sa se realizeze din bazinul Turburea – unul dintre cele mai mari bazine de gaze naturale din Romania si care apartine PETROM.

De altfel, PETROM participa la acest proiect, cu realizarea primilor 8 km, din magistrala care va alimenta cu gaze naturale orasele Strehaia, Drobeta Turnu Severin, Orsova, urmind sa se faca prelungirea pina spre Baile Herculane. Magistrala, in lungime de peste 80 de kilometri, ar fi asigurat, in prima faza, alimentarea cu gaze naturale a 35.000 de apartamente si a peste 35 de institutii publice. Severinenii sint cei mai revoltati de promisiunile neonorate, mai ales ca vor avea de infruntat o noua iarna.

„In fiecare an se spune ca scapam de butelii, ca baga gaze, dar uita de fiecare data. Cum vin alegerile, nu auzi decit ca fac aductiune cu gaze si apoi nu se mai face nimic. Sintem printre putinele orase in care oamenii cara butelii in spate. Sint batrini care abia merg, dar sa mai traga si de o butelie. Mai bine sa nu mai promita daca nu se tin de cuvint!“, a spus Valentin Sanculescu, de 48 de ani, din Drobeta Turnu Severin.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS