21.7 C
Craiova
joi, 1 mai, 2025
Știri de ultima orăActualitateLegiuitorul si-a adus aminte de cei care au facut armata la „diribau“!

Legiuitorul si-a adus aminte de cei care au facut armata la „diribau“!

Pentru toti cititorii care ne-au scris ca au avut probleme legate de aplicarea Legii 309/2002 privind recunoasterea si acordarea unor drepturi persoanelor care au efectuat stagiul militar in cadrul Directiei Generale a Serviciului Muncii in perioada 1950-1961, ne-am interesat la Oficiul juridic al Casei Judetene de Pensii.

Ilie Aurelian Draghici si Constantin Zamfir, din Craiova, Ilarian Gavrilescu, din Macesu de Jos, precum si toti cei interesati trebuie sa stie urmatoarele.

Legea amintita a fost publicata in Monitorul Oficial din 6 iunie 2002. Conform art. 1, de aceasta lege beneficiaza cetatenii romani care au efectuat stagiul militar in detasamentele de munca din cadrul Directiei Generale a Serviciului Muncii in perioada 1950-1961.

Persoanele care beneficiaza de prevederile acestei legi au dreptul la o indemnizatie lunara neimpozabila de 15.000 de lei pentru fiecare luna de stagiu militar efectuat in cadrul Directiei Generale a Serviciului Muncii. Sotia decedatului va beneficia de jumatate din indemnizatia sotului daca nu s-a mai recasatorit.

Indemnizatia lunara pe care o vor primi beneficiarii va fi de aproximativ 1.500.000 de lei. Persoanele care vor beneficia de indemnizatii vor fi scutite de plata taxei de abonament radio si TV si vor primi asistenta medicala si medicamente in mod gratuit atit ambulatoriu, cit si in spital.

Ministerul Muncii si Ministerul Apararii dau cu tifla parlamentului si uita sa elaboreze norme metodologice

Stabilirea si plata drepturilor prevazute de lege se fac de catre casele teritoriale de pensii, la cererea solicitantului, pe baza inscrisurilor din livretele militare, din adeverintele eliberate de centrele militare judetene sau de UM 02405 Pitesti. Legea care confera drepturi pentru cei care au satisfacut serviciul militar in detasamentele de munca a intrat in vigoare pe 6 august 2002.

Normele metodologice de aplicare a ei trebuia sa fie elaborate de Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale impreuna cu Ministerul Apararii Nationale pina pe 6 septembrie.

Din pacate, nici pina la data documentarii noastre (19.09.2002) normele metodologice nu au fost elaborate, ceea ce face legea inoperabila.

Desi normele metodologice nu au aparut si nu se cunoaste cu exactitate continutul dosarului care trebuie depus pentru intrare in drepturile prevazute de lege, Casa de Pensii Dolj a decis sa primeasca dosarele presupusilor beneficiari, urmind ca ulterior aparitiei normelor sa poarte corespondenta cu titularii dosarelor pina la completarea lor.

Mihail Timburescu, seful Oficiului juridic al Casei de Pensii Dolj, ne-a spus ca, pina la aceasta data, au fost primite 4.500 de dosare care vor fi analizate de comisia special formata si care in final va decide cine si citi bani va primi.

Nimeni nu stie ce va contine dosarul

Beneficiarii care si-au manifestat nemultumirea fata de nevoia completarii dosarului cu o adeverinta de la arhivele Centrului Militar Dolj, care se gasesc la Pitesti, trebuie sa inteleaga ca alta cale legala nu exista deocamdata.

Pentru ca nu au aparut normele metodologice, Casa de Pensii nu stie cu exactitate ce acte trebuie sa contina dosarul solicitantului.

Daca in livretul militar nu se specifica in mod clar ca detasamentul de munca la care s-a efectuat stagiul militar in perioada 1950-1961 apartine directiei amintite, atunci va fi nevoie de adeverinta de la arhivele din Pitesti. Si arhiva de la Pitesti are acelasi regim ca toate arhivele, adica orice cerere de copie dupa un document se plateste. Masura a fost luata pentru ca nu toate detasamentele de munca ale armatei au apartinut Directiei Generale a Serviciului Muncii.

In final, beneficiarii acestei legi trebuie sa stie ca nu a fost prevazut un termen limita pina la care dosarele trebuie sa fie depuse la casele de pensii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS