Craiovenii stiu ca, desi le va fi cald la iarna, cheltuielile legate de intretinere si mai ales de incalzire ii vor „frige“ la buzunare. Citiva au apelat la varianta montarii unei microcentrale de apartament, altii, cu mai putine posibilitati, au incercat sa monteze gigacalormetre prevazute cu repartitoare de caldura individuale, instalatii care controleaza si masoara consumul de energie termica.
Preturile lor le-au destabilizat bugetul, dar, in ideea viitoarelor economii la plata intretinerii, majoritatea au strins din dinti si au facut efortul financiar de a da citeva milioane de lei pentru achizitionarea unui contor. Citeva asociatii de locatari, mai prospere, au avut de dat citeva zeci de milioane de lei pentru a cumpara contoare de masurare a temperaturii agentului termic pe care sa le instaleze pe blocurile din asociatie.
In alte zone din Craiova, sint blocuri intregi sau doar scari de bloc pe care oamenii au montat pe cheltuiala lor gigacalormetre. Pe cheltuiala lor, pentru ca Regia de Termoficare nu are posibilitatile financiare de a face astfel de investitii. E drept ca, in timp, oamenii nu ramin cu banii dati degeaba! Dupa receptia lucrarii, contorul intra in patrimoniul regiei care restituie banii investiti intr-un interval de trei ani, reducind progresiv din facturile emise, contravaloarea contorului, al carui cost variaza intre 40 si 60 de milioane de lei, in functie de performante. Oamenii sint totusi nemultumiti de faptul ca, in Craiova, preturile contorizarii energiei termice sint destul de piperate comparativ cu alte orase din tara.
„E greu de inteles cum se face ca in Craiova exista o singura firma care achizitioneaza si monteaza gigacalormetre, firma As International. La noi in asociatie am montat pina acum noua astfel de contoare pentru care am platit circa 1.100 de euro de fiecare. Mai exista o alta firma, Elsaco, care, de curind, a cistigat doar dreptul de a monta gigacalormetre, pe care le poate achizitiona insa de la cealalta firma rivala, desi, in alte orase ale tarii, montarea si achizitionarea acestora se pot face la jumatate de pret, comparativ cu Craiova“, a spus Mariana Gherghe, administratoare de asociatie.
Vor, nu vor, oamenii platesc cit se cere
Lipsa de comunicare dintre asociatiile de locatari, dezbinarea dintre acestea si autoritati, precum si faptul ca inca nu exista un for tutelar care sa le coordoneze si sa le apere interesele nu au facut decit sa le lase fara aparare in fata temutelor concepte de rentabilitate economica si politica a firmei.
Unii craioveni s-au sesizat si ei de diferentele de pret si de faptul ca sint singuri in fata unui pret negociat. Citiva mai cred ca e doar o scapare a autoritatilor locale, altii au elaborat o adevarata teorie a conspiratiei cu interese obscure protejate de mai- marii orasului.
„Noi, locatarii, sintem majoritatea batrini, pensionari si nu stiu de ce trebuie sa facem treaba altora. Pretul unui contor este in jur de 60 de milioane de lei sau, in cel mai fericit caz de, 40 de milioane de lei. De ce variaza pretul de la un oras la altul, cum poate un bucurestean, de exemplu, sa isi instaleze contor cu doar 11 milioane de lei, iar noi trebuie sa platim zeci de milioane de lei mi se pare o treaba cam necurata. Primaria ar trebui sa se implice mai mult si sa apere interesele oamenilor, nu pe ale cine stie cui“, spunea Dumitru Popa, un locatar care s-a implicat in achizitionarea unui gigacalormetru pentru blocul in care locuieste si s-a lovit de birocratia autoritatilor locale. Pentru ca, desi in multe cazuri exista posibilitatea de a monta un gigacalormetru de capacitate mai mare, care sa deserveasca mai multe blocuri, in cazul in care conducta are continuitate, procedura de obtinere a aprobarii pentru montarea acestuia este asemanatoare cu cea a ridicarii unei constructii. Deci, timp, bani si nervi consumati!
Autoritatile locale ridica din umeri si resping vehement orice acuzatie de partinire; cine a venit si a cerut aprobare pentru cumpararea si montarea contoarelor de energie termica a obtinut-o daca intrunea conditiile specifice acestei activitati. Si cum nu exista bani in bugetul regiei locale sau al primariei pentru suportarea cheltuielilor de contorizare, oamenii se cam supara degeaba! Mai ales ca, la datoriile pe care le au pentru energia termica neachitata, dar consumata, tot ei sa se arate nemultumiti, in conditiile in care vor avea la iarna si apa calda, si caldura, e cam … neserios din partea lor!