26.2 C
Craiova
duminică, 6 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitateGazeta de Sud va raspunde

Gazeta de Sud va raspunde

D. G. din Simnicu de Sus, judetul Dolj – puteti beneficia de ajutor de somaj doar daca la firma la care sinteti angajat aveti contract de munca. Din scrisoarea trimisa la redactie am inteles ca dvs. aveti doar conventie civila, ceea ce inseamna ca nu puteti sa primiti ajutor de somaj daca ramineti fara serviciu.

Mircea Stevan, din Craiova – hotarirea de a acorda sau nu reduceri pe mijloacele de transport in comun apartine Consiliului Local Craiova, deoarece diferenta de pret este suportata de la bugetul local. Este greu de spus de ce consilierii au aprobat abonamente cu pret redus pentru doua linii si nu doar pentru o linie. Noi nu putem interveni pe linga Consiliul Local Craiova sa modifice proiectul de hotarire, ci putem doar sa transmitem doleantele cititorilor nostri.

Pavel Gheorghe, din Bralostita, judetul Dolj – conform H.G. 1315/2001, si H.G. 643/2002, de recorelarea pensiilor din sistemul public beneficiaza persoanele care au iesit la pensie la limita de virsta cu vechime integrala si pensionari urmasi ale caror drepturi de pensie s-au deschis pina la 1.01.1998 si al caror punctaj mediu anual, corectat conform prevederilor art. 2, din H.G. 1315/2001, este mai mic de trei puncte. Celelalte categorii de pensionari, invaliditate si limita de virsta cu vechime incompleta, nu au beneficiat de recorelarea pensiilor in anul 2002.

Ion Cinca, din Craiova – urmare a cererii dvs. nr. 4069/29.05.2001, decizia de adaugire grupa de munca s-a emis la 1.02.2002. Un exemplar din decizia nr. 82.06.30/29.01.2002 v-a fost transmis si dumneavoastra la domiciliu. Pentru adaugirea de grupa de munca intre 23 si 28 martie 2002 ati primit diferenta de bani in suma de 504.154 de lei, pentru perioada 02.2001 – 03.2002.

Ion Ivona, din Cioroiasi, judetul Dolj – pentru a putea sa ne interesam de cererea dvs. prin care solicitati de la Casa Judeteana de Pensii (CJP) Dolj ajutor de inmormintare avem nevoie de numarul de inregistrare al cererii. In cazul in care nu mai aveti numarul de inregistrare din anul 1999, va trebui sa va depuneti alte acte la CJP Dolj.

Alexandra Puncea, din comuna Urzicuta, judetul Dolj – taloanele de calatorie se elibereaza de catre Oficiul central de plata a pensiilor din cadrul Casei Nationale de Pensii Bucuresti o data cu cupoanele de pensie. Pentru anul 2002, taloanele au fost atasate la cuponul lunii decembrie 2001. Pentru ca si dvs. sa le fi primit trebuia sa depuneti o cerere la Directia de Pensii, cerere la care sa fie atasat cuponul lunii decembrie 2001 pentru a demonstra ca nu ati primit aceste taloane.

• Nicoleta ENE

La Piscu Vechi au fost improprietariti intii functionarii!

Un cetatean revoltat din Piscu Vechi ne scrie ca 80 de persoane din comuna nu-si pot primi pamintul cuvenit conform Legii 1/2000 pentru ca intreaga suprafata aflata in administrarea comunei a fost impartita conform Legii 18/1991. Cetateanul ne mai spune ca functionarii primariei si fostii angajati ai CAP s-au improprietarit cu cite zece hectare de pamint, ceea ce inseamna in total cam 250 ha. Omul se intreaba unde mai e dreptatea.

GdS: Conform Legii 18/1991, functionarii de care vorbiti dumneavoastra, domnule anonim, puteau fi improprietariti cu pina la zece hectare de teren din rezerva ramasa la dispozitia primariei. Asta inseamna ca nu era obligatoriu sa li se dea zece hectare de pamint. Trebuia improprietariti doar daca aveau domiciliul in comuna unde au primit pamintul. In alta ordine de idei, neintelegerile legate de pamint le-au provocat guvernele care s-au perindat la putere si care, din 1991, de cind a aparut prima lege a fondului funciar, au mai dat alte doua legi. De fiecare data cind a aparut o lege de fond funciar, oamenii au crezut ca e ultima si s-au grabit sa imparta pamintul, asa ca dupa ultima lege, in unele cazuri, se impart pasunile si izlazurile, ca altceva nu a mai ramas de impartit.

(M.D.)

Azi aveti raspunsul!

Dl. Ion Despina, din comuna Radomiresti, judetul Olt, este interesat de conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca o persoana care vrea sa beneficieze de prevederile legii care confera anumite drepturi persoanelor care au facut stagiul militar in detasamentele de munca.

GdS: Domnule Despina, in aceasta pagina veti gasi raspunsul dorit.

(M.D.)

Nu avem post de televiziune!

Domnul Constantin Curelea, din comuna Barbatesti, judetul Gorj, ne-a trimis o scrisoare in care am putut descifra nedumeririle si nemultumirile Domniei sale legate de anumite probleme pe care ne roaga sa le solutionam. Nemultumirea Domniei sale legata de o transmisiune televizata va ramine in continuare asa pentru ca societatea care editeaza si tipareste ziarul, deocamdata, nu are si post de televiziune.

GdS: Domnule Curelea, nu purtam alt fel de corespondenta cu cititorii nostri decit prin intermediul ziarului.

(M.D.)

1.700 de lei cuvintul!

Stelian Voicu din comuna Scarisoara – judetul Olt, ne roaga sa-i spunem cit costa un anunt publicitar in ziarul nostru.

GdS: D-le Voicu, anuntul de care sinteti dumneavoastra interesat se poate publica, dar cu conditia sa achitati 1.700 de lei pentru fiecare cuvint.

(M.D.)

Debite catre ROMTELECOM

Marcel Voicu, din comuna Leu, judetul Dolj, ne-a contactat din nou in legatura cu reclamatia nr. 28395 depusa la ROMTELECOM, privind un debit restant de 4.055.000 de lei, pe care nu si-l poate justifica. Data trecuta, cind ne-am interesat pentru cititorul nostru, reclamatia in cauza era in lucru. Desi a trecut mai bine de o luna de la data plingerii, reclamantul nu a primit nici un raspuns, ci doar o noua factura telefonica.

GdS: E drept ca pe noua factura este trecut soldul reclamat, dar ROMTELECOM nu va obliga sa-l platiti pina cind nu va fi solutionata reclamatia. Mai mult, firma de telefonie crediteaza acest sold, creditare ce va fi supusa aprobarii de catre Consiliul de Administratie, in viitorul apropiat.

(E.L.)

Pentru cei care nu au inteles cum este cu motorina gratuita !

38,9 kilograme de motorina sint egale cu 45,2 litri

Primarul comunei Ghercesti, Cornel Paparoiu, ne-a sesizat faptul ca, in urma articolului „Se da motorina fara bani“, aparut in ziarul nostru, unii cetateni au ramas usor nedumeriti.

GdS: In articolul mentionat, se specifica faptul ca producatorii care vor sa infinteze cultura de griu vor primi gratuit 45,2 litri de motorina pentru fiecare hectar care se va insaminta cu saminta certificata. Primaria calculeaza cantitatea de motorina cuvenita producatorilor in kilograme. In ordonanta de urgenta a guvernului, cantitatea de motorina gratuita este calculata in kilograme, dar in normele de aplicare a ei, nr. 423/17.09.2002, se specifica foarte clar ca 38,9 kg/ha sint egale cu 45,2 litri la hectar. Beneficiarii acestei ordonante trebuie sa stie ca in adeverintele pe baza carora isi vor ridica de la depozite motorina gratuita este calculat in kilograme, iar de la pompele de motorina vor lua litri. Poate ca ar fi trebuit, pentru a nu mai exista discutii, ca ordonanta cu pricina sa fi cuprins calculul motorinei in litri si nu in kilograme. In concluzie, primariile calculeaza cantitatea de motorina gratuita in kilograme, adica 38,9 kg la hectar, iar de la pompe se vor lua 45,2 litri pentru fiecare hectar.

• Mioara DRAGALINA

„Cu brinzele pe jos“

Dl. Vasile Popescu, din Melinesti, ne-a sesizat faptul ca la tirgul de saptamina amenajat in comuna, normele de igiena sanitara nu sint tocmai la mare cinste, de cind in spatiul amenajat pentru comercializarea produselor lactate s-au facut si separeuri pentru consumatorii de bere si mici: „S-a amenajat loc de brinza, cu mese acoperite, dar noi nu avem loc acolo; acolo se vind cartofi, luminari, in separeuri se consuma bere si mici, iar noi stam cu brinzele pe jos!“

GdS: Faptul ca, asa cum ne-ati spus, ati instiintat Oficiul Judetean pentru Protectia Consumatorului, precum si Inspectoratul de Sanatate Publica despre ceea ce se intimpla in tirgul de la Melinesti este o masura inteleapta. Daca autoritatile locale din Melinesti nu au nimic impotriva celor sesizate de dumneavoastra, poate ca un control nu ar strica. La tirg! Oricum, anuntati-ne daca se schimba ceva. Sau daca nu.

(F.E.)

Se dau adeverinte!

Vasile Firescu, din Valea Stanciului, ne-a sunat ieri la redactie si a reclamat faptul ca functionarii din primaria comunala nu vor sa elibereze adeverinte pe baza carora cetatenii sa poata achizitiona griul subventionat.

GdS: Domnule Firescu, in fata Primariei Valea Stanciului venise miercuri o masina cu 20 de tone de griu de saminta certificata de la SPP Craiova. Angajatul Directiei Agricole de la primarie elibera adeverinte celor citorva zeci de cetateni care doreau sa-si ia griul din masina stationata. Primarul comunei a spus ca functionarul desemnat sa elibereze adeverintele cu pricina nu a refuzat pe nimeni si nici nu a obligat pe nimeni sa cumpere griul adus in fata primariei. Domnul Firescu trebuie sa aiba rabdare si sa stea la rindul format de cetatenii care solicita astfel de documente, dupa care poate sa achizitioneze saminta de unde doreste!

(M.D.)

Sa se implice primaria!

Un grup de cititori ne roaga sa facem lumina in problema contoarelor de energie termica, a caror montare, stiu ei, trebuie facuta si platita de catre autoritatile locale, in speta de Regia de Termoficare. Ei ne sesizeaza si faptul ca unii administratori, din exces de zel, cum spun oamenii, impun platirea si montarea unor contoare, fara implicarea primariei si fara sa apere interesele locatarilor.

GdS: Faptul ca ati semnat sesizarea cu un ambiguu „un grup de locatari din mai multe asociatii craiovene“ nu prea ne este de folos, daca ar fi sa incercam sa dam de administratorii care nu apara interesele locatarilor. Exemplul pe care il dati dumneavoastra, cu situatia din Bucuresti, unde contoarele au fost obtinute de primarie si, in plus, la un pret rezonabil, speram sa ii inspire si pe edilii nostri, cu conditia sa le aduceti la cunostinta ce asteptati de la ei. Ne-am interesat la Regia de Termoficare cu privire la contorizarea blocurilor din municipiu, dar acest lucru va fi posibil, pe banii regiei, cum considerati dumneavoastra ca este normal, cel mai devreme atunci cind populatia isi va achita restantele de miliarde de lei catre regie. Pentru ca, daca nu sint bani, oricit s-ar implica primaria, nu veti vedea prea curind contor fara sa il platiti dumneavoastra personal!

(F.E.)

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS