9.7 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSe da motorina fara bani!

Se da motorina fara bani!

Ordonanta de Urgenta nr.106/2002 si normele metodologice de aplicare a ei se refera la acordarea unui ajutor cu titlu gratuit producatorilor agricoli din judetul Dolj, ca urmare a secetei din toamna anului trecut si vara acestui an. Ajutorul guvernului s-a concretizat in cele 6.690 de tone de motorina in valoare de 122,5 miliarde de lei, provenite de la rezerva statului si acordate pentru infiintarea culturii de griu.

45 de litri de motorina pentru fiecare hectar de pamint cultivat cu griu

Conform ordonantei amintite, producatorii agricoli vor primi, de aceasta data gratuit, cite 45,2 litri de motorina pentru fiecare hectar pe care se va semana griu. Pentru a intra in posesia motorinei, producatorii agricoli va trebui sa completeze, in trei exemplare, o cerere tip ce se gaseste la fiecare sef de centru agricol din comuna unde isi au domiciliul.

In cerere se specifica suprafata de griu ce se doreste insamintata si se ataseaza copie dupa documentul justificativ al achizitionarii unei cantitati de saminta de griu certificata de cel putin 180 kg pentru fiecare hectar. Seful centrului agricol din comuna depune cererile la DGAIA Dolj, unitate care, dupa ce le avizeaza, elibereaza cite o adeverinta in original pentru fiecare solicitant de motorina care se incadreaza in prevederile legale.

Cu adeverinta eliberata de DGAIA, producatorii se prezinta, incepind de astazi, la cel mai apropiat depozit PECO si ridica fara nici o problema cantitatea de motorina care li se cuvine.

Cine nu cumpara saminta certificata nu primeste motorina

Aurel Calin, director adjunct al DGAIA Dolj, ii atentioneaza pe producatorii agricoli: „Adeverinta cu care se poate ridica motorina din depozitele PECO, sapte pe raza judetului plus depozitul central, nu se elibereaza decit daca producatorii care au fost afectati de seceta in proportie de peste 50% fac dovada ca au achizitionat saminta de griu certificata de cel putin 180 kg pentru un hectar. Acelasi lucru este valabil si pentru producatorii agricoli care nu au fost afectati de seceta“.

Pina in prezent, DGAIA Dolj a eliberat adeverinte pentru 250 de tone de motorina distribuita gratuit. Este bine de stiut ca pentru cele 45,2 litri de motorina pe hectar nu se plateste nici un leu, nici pentru transport, nici pentru TVA. Din estimarile care s-au facut la nivel de judet, in Dolj se vor cultiva aproximativ 170.000 de hectare cu griu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS