17.9 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateROMSILVA si Primaria Apele Vii se judeca pentru 1.317 hectare de padure

ROMSILVA si Primaria Apele Vii se judeca pentru 1.317 hectare de padure

La Apele Vii nu se poate incheia reconstituirea dreptului de proprietate conform Legii 1/2001 pentru ca o suprafata de 1.317 hectare de padure este inca in litigiu. Pentru a se incadra in termenele stabilite de guvern pentru terminarea aplicarii legilor fondului funciar, ar mai trebui eliberate 582 de titluri de proprietate care insumeaza suprafata de padure in discutie.

Primarul Marin Marinescu sustine ca anexele intocmite conform Legii 1/2001 au fost validate de Comisia judeteana Dolj, ceea ce inseamna ca nu ar trebui sa mai existe probleme. Dupa validare, ROMSILVA a dat in judecata Primaria Apele Vii si contesta dreptul cetatenilor la suprafetele de padure. Fiecare parte a incercat sa se apere cum a putut.

„Cetatenii indreptatiti sa primeasca padure au pus mina de la mina si au angajat un avocat care sa-i reprezinte in instanta, iar ROMSILVA sustine ca nu au dreptul la padure pentru ca in registrele agricole nu sint trecute“, sustine Marin Marinescu.

In registrele agricole din 1959-1963, dupa care s-a facut reconstituirea dreptului de proprietate, nici nu ar avea cum sa fie trecuta padurea pentru ca, asa cum reiese din documentele detinute de primarie, in 1955 Ocolul silvic Caracal a preluat de la primarie 2.061 hectare de padure de la 690 de cetateni. Daca in 1955 s-a preluat padurea, se pune intrebarea unde au disparut cele 2.000 de hectare in cei 43 de ani trecuti.

In acelasi timp, oamenii recunosc ca in „bapuri“ nu au avut padure trecuta din cauza taxelor sau din alte motive. Pina una-alta, primarul Marinescu crede ca este ceva putred la mijloc, din moment ce, desi suprafata de padure este in litigiu, ROMSILVA face taieri masive inainte de a se pronunta instanta asupra cui si de ce ii revine padurea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS