14.2 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024

Flash

Scoala din Apele Vii nu are fintina, dar are un put infundat…

Cu ceva timp in urma, data exacta nu si-o aduce nimeni aminte, in curtea scolii generale din Apele Vii s-a forat un put la adincimea de 240 de metri. Toata suflarea scolii a fost fericita ca, in sfirsit, copiii nu vor mai veni cu sticluta cu apa in ghiozdan si nu vor mai bea apa din putinica instalata sub scara scolii pe post de „tuturoi“. Oficialitatile locale, care nu aveau bani de pompa, au hotarit sa puna o tinichea in loc de capac la conducta care iesea din put. O delegatie de francezi care viziteaza comuna din cind in cind a adus pompa, gindind ca nu va fi mare lucru pentru cei de la primarie sa o instaleze. Ce au gindit francezii si ce a iesit… In curind, se vor implini doi ani de cind pompa zace intr-o magazie, iar recenta incercare firava a primariei de a instala pompa s-a lovit de o piatra sau alt obiect dur care a fost scapat pe conducta ce iese din put. Acum, lucrurile s-au inversat. Au pompa, dar nu au fintina.

Pe izlazul comunal se pun lubenite

Cele 100 de hectare de teren reconstituit la Apele Vii ca izlaz comunal au ajuns subiect de disputa intre cetatenii comunei si primarie. Cine a dorit si-a luat contra cost o bucata de izlaz pe motiv ca vrea sa-si pasca vaca. Unii dintre cei care au luat o astfel de „arenda“ nu au respectat termenii intelegerii si au cultivat lubenite. Cei care au pascut vitele au realizat ca au cistigat mult mai putin decit cei care au cultivat lubenite, fapt pentru care au fost voci care au cerut ca lubenitarii sa plateasca taxe mai mari.

Cultivatorii de tutun nu au decit sa-si fumeze propria cultura!

Anul acesta, in Apele Vii au fost cultivate 150 ha cu tutun din soiul Virginia. Oamenii s-au lacomit pentru ca de pe un hectar cu tutun scot cit de pe cinci hectare cu porumb. Pentru ca pe teritoriul comunei existau doua uscatorii de tutun, cultivatorii s-au gindit ca nu au cum sa dea gres si vor cistiga ceva banuti de pe urma „ierbii dracului“. Cum socoteala de acasa nu se potriveste cu cea de la tirg, oamenii s-au trezit la recoltat ca nu au unde sa-si usuce tutunul. Uscatoria pe care o cumparase grecul Mihailides a fost inchisa, iar cea care apartine ICPT nu are capacitatea necesara pentru preluarea intregii cantitati de tutun recoltat. Asa ca toti cei care ramin cu tutunul neuscat nu au alta solutie decit sa-si fumeze propria cultura.

O suta de milioane sau un miliard?

Dupa ce Curtea de Conturi a trecut in control pe la Primaria Apele Vii, primarul Marin Marinescu s-a imbolnavit si a intrat in spital. Curtea a cautat si nu a gasit in actele primariei o suta de milioane de lei, dupa parerea primarului, sau un miliard de lei dupa gura satului. Oricum, primarul intocmeste de zor acte justificative si spera sa-i fie luate in seama de inspectorii Curtii.

1,5 miliarde de lei pentru un sant!

La Apele Vii, aproape toate fintinile au apa infestata cu nitriti. Acesta este unul dintre motivele pentru care comuna a fost selectata in programul PHARE, de unde va primi sapte miliarde de lei pentru alimentarea cu apa potabila. Lucrarea de executie a fost cistigata de TCIF, care conform documentatiilor, ar fi trebuit sa termine ce a inceput la sfirsitul acestui an. Din cele sapte miliarde de lei, pina acum s-au cheltuit 1,5 miliarde de lei care, au fost bagate intr-un sant de 200 m in care se spune ca s-a bagat o conducta. In timp ce premierul a declansat vinatoarea dupa banii de la PHARE, la Apele Vii, miliardele se duc pe… santul simbetei!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS