22.3 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCaminele studentesti - putin sifonate, dar curatele

Caminele studentesti – putin sifonate, dar curatele

Anul universitar bate la usa, iar studentii, boboci sau veterani, se pregatesc, cel putin sufleteste, pentru a infrunta profesorii si sesiunile de examene. Caminele studentesti au suferit si ele o schimbare la fata, in unele lucrarile de reparatii fiind o simpla spoiala, in altele insemnind schimbari de mobilier, de instalatii sanitare sau chiar consolidarea zidurilor.

Chiar daca, privite din exterior, majoritatea caminelor studentesti din cadrul Universitatii din Craiova nu-ti ofera tocmai o priveliste imbunatatita in raport cu anii anteriori, cind treci de zidurile cladirilor iti dai seama ca s-a facut ceva. Macar s-a spalat pe jos si s-au lustruit ferestrele si drept martor pentru acest lucru stau urmele de detergent ramase pe dusumele sau pe la colturile geamurilor.

Este drept ca mai exista geamuri sparte, dar 1 octombrie inca nu a venit, iar daca n-ai aer conditionat este bun si unul proaspat!

13 camine studentesti si cinci miliarde de lei

Universitatea din Craiova are 13 camine studentesti din care numai 11 vor fi date in folosinta in intregime la inceperea anului universitar. Si asta pentru ca doua dintre cladiri au avut nevoie de reparatii capitale.

„Unul dintre camine a fost preluat de catre institutia noastra in cursul acestei veri si a avut nevoie de mai mult decit o igienizare, au fost necesare reparatii capitale. Din acest motiv, nu poate fi dat in folosinta la inceputul anului universitar. Noi speram ca va fi gata la 1 ianuarie. Mai exista citeva lucrari care nu vor fi finalizate pina pe 1 octombire la parterul Caminului 2, care va fi insa gata la 15 noiembrie“, spune Lucian Buse, prorector al Universitatii din Craiova.

Pina in prezent, pentru a le oferi studentilor veniti din alte colturi ale tarii conditii de cazare decente, institutia de invatamint superior a cheltuit cinci miliarde de lei, din care 2,2 miliarde de lei au fost primite de la Ministerul Educatiei si Cercetarii. Conducerea universitatii spune insa ca sumele cheltuite vor fi mult mai mari, iar contabilizarea se va face dupa finalizarea lucrarilor.

Locuri pentru toata lumea

„Capacitatea de cazare a crescut cu 120 de locuri, si cind vor fi gata si cele doua camine la care se mai lucreaza, vor mai fi disponibile 350 de locuri. Eu nu cred ca vor fi probleme cu cazarea si consider ca anul acesta caminele arata destul de bine, oferind conditii decente studentilor“, a spus Lucian Buse.

Taxele pentru cazare nu au fost inca aprobate de Senatul Universitatii, dar propuneri exista. Astfel, daca in sedinta de miine votul „senatorilor“ va fi afirmativ, studentii vor plati pentru cazare 535.000 de lei, in cazul in care locuiesc intr-un camin cu grup sanitar comun si 575.000 de lei pentru o camera gen garsoniera.

Taxele respective au fost stabilite de conducerea Universitatii din Craiova impreuna cu reprezentantii studentilor.

Ce-a iesit a iesit

Cu cinci zile inainte de inceperea anului universitar, caminele studentesti sint pregatite sa-si primeasca locatarii. Cit despre ima-

gine…! Nu putem spune ca arata nici mai bine, nici mai rau decit alte camine studentesti din tara. Camerele sint curatele si aerisite, proaspat spalate, cu mobilierul sters de praf. Intr-adevar, nu este gresie pe jos, dar in unele cladiri mobila este destul de noua, iar prin saltele nu se vad arcurile. Oricum, indiferent ce s-ar fi facut, caminele nu sint ca „la mama acasa“!

Cum vor arata dupa incheierea anului universitar, numai studentii pot avea o vaga banuiala si o mare responsabilitate. Un singur lucru n-am vazut: asternuturile! Despre acestea n-am putut afla decit ca, gratie unui anunt lipit pe geamul unui camin, pot fi ridicate de catre studenti de la administratia caminelor. Dupa cazare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS