Cu toate ca pot primi destui bani pentru a incepe o afacere, agricultorii gorjeni nu au depus nici un proiect pentru a beneficia de fonduri prin Agentia SAPARD. Directia Generala pentru Agricultura si Industrie Alimentara (DGAIA) Gorj a deschis de la 1 august doua birouri de unde cei interesati pot obtine relatii despre obtinerea unei finantari prin Agentia SAPARD si unde se pot depune proiecte. Este vorba de Biroul verificare eligibilitate proiecte si Biroul eligibiliate cereri de plata. Desi la inceput au existat citeva zeci de cetateni dornici sa investeasca in prelucrarea produselor agricole si de origine animala, pina in prezent doar fosta societate AVICOLA s-a aratat interesata sa realizeze un proiect, pe care inca nu l-a prezentat la DGAIA.
Nu sint bani pentru plata garantiei
Una dintre cauzele nereceptivitatii gorjenilor fata de banii Uniunii Europene ar fi, in opinia celor de la DGAIA, lipsa mijloacelor financiare. „Noi asteptam cereri in fiecare saptamina, dar la Directie nu a venit nimeni cu un proiect concret. Una dintre cauze ar fi si faptul ca suma minima care poate fi solicitata pentru componenta «imbunatatirea prelucrarii si marketingul produselor agricole si piscicole» este de 30.000 de euro. Solicitantul trebuie sa asigure insa 50% din valoarea proiectului, adica 15.000 de euro. Multi au venit si mi-au spus ca, daca ar avea banii astia, in nici un caz nu i-ar investi in agricultura“, a afirmat Dumitru Runcanu, seful Serviciului Dezvoltare Rurala din cadrul DGAIA. Plafonul maxim care poate fi acordat de Agentia SAPARD este de 2.000.000 de euro, fiind putin probabil ca in Gorj exista un agricultor care sa detina 50% din acesti bani.
SAPARD – popularizat la sate din poarta in poarta
Pentru a mai trezi interesul potentialilor agricultori gorjeni, specialistii de la DGAIA s-au deplasat la sfirsitul saptaminii trecute in mai multe comune din judet, printre care Baia de Fier, Godinesti, Pestisani, Tismana, Arcani si Polovragi. Intilnirile cu agentii economici au avut loc la Centrele agricole, 78 de firme fiind interesate de proiectele SAPARD. Cei mai multi insa au renuntat la ideea de a mai investi in prelucrarea produselor agricole cind au aflat conditiile pentru primirea unei finantari. Specialistii din cadrul DGAIA au spus ca investitorii gorjeni ar dori sa infiinteze microferme agricole si zootehnice, precum si pensiuni agroturistice.