17.6 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSondajele arata ca Gerhard Schroeder si Edmund Stoiber sint la egalitate

Sondajele arata ca Gerhard Schroeder si Edmund Stoiber sint la egalitate

Cei doi candidati pentru postul de cancelar al Germaniei, conservatorul Edmund Stoiber si actualul cancelar Gerhard Schroeder, sint aproape la egalitate inaintea alegerilor legislative de duminica, ale caror rezultate se anunta strinse, conform sondajelor de opinie. Dar Schroeder nu a fost niciodata atit de optimist ca joi, cind a declarat la Hanovra (nordul Germaniei), ca partidul sau se va afla „pe primul loc“, provocind „surprize foarte placute in seara alegerilor“.

Majoritatea sondajelor, cele mai recente realizate in perioada 14-15 septembrie, situeaza SPD cu aproape trei procente inaintea conservatorilor CDU/CSU. Potrivit institutului de sondare a opiniei publice, Forschungsgruppe Wahlen, SPD ar obtine 40% din voturi, iar CDU/CSU – 37%. Institutul Forsa apreciaza ca SPD va beneficia de 40 la suta dintre sufragii, iar CDU/CSU – de 38%. In schimb, institutul Allensbach estimeaza ca CDU/CSU, ar obtine 37,3 % din voturi, iar SPD – doar 37%. La sfirsitul lunii august, social-democratii se aflau cu sapte sau opt procente in urma conservatorilor, tendinta inregistrata de mai multe luni.

In interiorul SPD, nimeni nu credea in posibilitatea unei victorii. Rasturnarea de situatie se explica pe de o parte prin inundatiile catastrofale care s-au produs in Germania si care au permis cancelarului Schroeder sa dea dovada de intelegere pentru oamenii obisnuiti.

O alta explicatie ar fi hotarirea cu care cancelarul german se opune oricarei participari a Germaniei la o interventie in Irak. Potrivit lui Schroeder, explicatia este si mai simpla: „oamenii si-au dat seama ca opozitia nu reprezinta o alternativa veritabila“.

Pentru a impiedica ascensiunea SPD, conservatorii au incercat sa reia, la inceputul saptaminii, subiectul populist al imigratiei. O incercare calificata de Schroeder drept o forma de manifestare a deznadejdii si agresivitatii. Liderul CDU/CSU, Edmund Stoiber, a promis inca o data ca va modifica legea imigratiei, adoptata la inceputul anului, de coalitia intre social-democrati si ecologisti si care prevede adaptarea fluxurilor migratorii la necesitatile pietii muncii din Germania.

„Este o lipsa de responsabilitate sa deschidem piata muncii tuturor cetatenilor din afara Uniunii Europene“, a afirmat Stoiber. Numarul somerilor din Germania este de peste patru milioane (nivel care se inregistra si la sfirsitul mandatului lui Helmut Kohl, in 1998). Subiectul somajului a fost exploatat de opozitie, pentru a denunta incapacitatea lui Schroeder, care, in urma cu patru ani, promisese sa reduca la 3,5 milioane numarul persoanelor fara ocupatie.

Dar, in lipsa unei solutii clare din partea opozitiei, actualul cancelar este considerat mai credibil decit rivalul sau conservator in ceea ce priveste combaterea somajului, se arata intr-un sondaj Emnid, dat publicitatii cu patru zile inaintea alegerilor.

Astfel, 43% dintre persoanele intervievate ii acorda mai multa incredere lui Schroeder, fata de 41%, care opteaza pentru Stoiber. In privinta Irakului, Schroeder se arata mai putin ofensiv de cind perspectiva unui razboi nu mai este imediata, in urma acceptarii de catre Irak a unei reveniri neconditionate a inspectorilor ONU pentru dezarmare.

Cancelarul a propus ONU trimiterea unor specialisti germani, raspunzind astfel criticilor care il acuzau pe Schroeder de izolarea Germaniei pe plan international, deoarece aceasta tara exclusese orice participare militara la un atac impotriva Irakului.

Atitudinea lui Schroeder a fost urmata si de Stoiber, care a hotarit sa opteze pentru o decizie a Consiliului de Securitate al ONU, si care l-a avertizat miercuri pe presedintele american, George W. Bush, ca nu este de acord cu o interventie impotriva Irakului, pentru inlaturarea de la putere a lui Saddam Hussein.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS