Noua echipa manageriala a vrut sa demonstreze ca se poate daca se vrea
In prezent, majoritatea unitatilor spitalicesti sint intr-o situatie critica atit din punct de vedere financiar, cit si din punct de vedere al normelor sanitare, pe care sint departe de a le indeplini. Acest lucru se reflecta direct in actul medical, influentindu-l in mod negativ. Exista totusi si exceptii – ce-i drept, foarte putine – care ar trebui privite ca puterea exemplului. Unul dintre acestea este Spitalul de Neuropsihiatrie din Craiova. In martie 2001, actuala conducere l-a preluat intr-o stare jalnica si plin de datorii, iar in prezent unitatea se apropie – neasteptat de repede – de standardele europene, in toate privintele. Si asta, in conditiile unui buget de austeritate.
Pe vremea lu’ Ceausescu, nici nu s-a mai dat cu var
„Spitalul de nebuni“ – cum i s-a spus zeci de ani prin urbe, a fost ridicat in anul 1908. Daca pina la sfirsitul perioadei interbelice facea parte din emblema Baniei, in afara de cite o simpla varuiala sau de vopsirea lamperiei, Spitalul „Victor Babes“ n-a mai cunoscut ulterior nici o investitie mai importanta. In ultimii 30 de ani insa, nici cu var nu s-a mai dat pe pereti. Este greu de redat in cuvinte starea in care ajunsesera saloanele, cabinetele medicale, grupurile si instalatiile sanitare, care devenisera un morman de fiare ruginite inca de pe vremea lui Ceausescu. In aceeasi situatie se aflau toate cele trei cladiri ale spitalului: sediul din Calea Bucuresti, subunitatea de linga Parcul „Romanescu“ si cea de la Leamna, comuna Bucovat. In 1993, in dotarea spitalului a intrat si Caminul de nefamilisti situat pe Calea Bucuresti, in vecinatatea sediului. Respectiva cladire a trebuit adaptata in totalitate pentru activitatea medicala. Transformarea s-a facut anevoios, timp de mai multi ani, tot din cauza lipsei banilor.
Cadrele medicale isi desfasurau cu greu activitatea. Cu toate acestea, in 1997, bolnavii din Sectia de psihiatrie de la Podari au fost mutati in cladirea veche de pe Calea Bucuresti. Practic era tot ce mai lipsea.
Uneori, omul sfinteste locul
In anul 2000, unitatea s-a divizat in Spitalul de boli infectioase „Victor Babes“ si cel Clinic de Neuropsihiatrie. In prezent, totul a luat o intorsatura neasteptat de rapida. Nu cu mult timp in urma, cotidianul nostru relata situatia in care se afla Sectia de la Leamna. Bolnavii de acolo au parte de ingrijire asa cum ar trebui sa se intimple peste tot in tara. In saloanele curate si luminoase exista confort, iar mincarea este buna si variata, in functie de regimuri. Localul a fost, de asemenea, igienizat. Cel mai mult s-a schimbat insa infatisarea fostului Camin de nefamilisti. Acolo au fost igienizate parterul si etajul intii, iar in prezent se lucreaza intens la etajul doi. In noile spatii s-au mutat administratia si laboratoarele. Imaginile surprinse pe pelicula foto inainte si dupa „sfintirea“ locului contrasteaza atit de mult incit nu poti crede ca este vorba despre aceeasi cladire. Aceasta schimbare radicala s-a facut in decursul a numai un an si sase luni. Acest fapt a demonstrat inca o data ca, daca se vrea, se poate. Trebuie numai constiinta si nimic nu-i imposibil.
Cu bani putini, dar dramuiti, rezolvi multe
La inceputul acestui an, datoriile spitalului se ridicau la aproximativ 22 de miliarde de lei, din care 17 reprezentau arieratele pe anul trecut.
„Am incercat sa avem cu CAS o relatie de incredere reciproca si am reusit sa le demonstram ca sintem un partener serios“, a spus directorul general, dr. Carmen Luminita Slavu. CAS a achitat totul pina in mai 2002. De la 1 aprilie s-a modificat formula manageriala. De la varianta cu un director general, un contabil sef si un sef de aprovizionare s-a mers pe alternativa un director general – dr. Carmen Luminita Slavu – un director financiar – contabil – Victoria Paliu Vladut – si un director medical adjunct – dr. Dan Cioroianu.
„Din acea data datoriille spitalului au inceput sa scada vertiginos, iar noi am gasit resurse pentru a rezolva vechi probleme care ne dureau. Am convocat toti sefii de sectie si le-am prezentat situatia financiara reala. Fiecare stie exact cit se cheltuieste pe sectia lui, cit se investeste si asa mai departe. In privinta mesei pentru bolnavi, cu 45.000 de lei alocati zilnic pentru neurologie si 55.000 pentru psihiatrie ne descurcam bine. Am demonstrat cu creionul pe hirtie ca te poti incadra in aceste sume fara sa te lipsesti de carne. Este drept, am impus si niste reguli mai dure, ca de exemplu limitarea convorbirilor la telefon. Cine depaseste baremul aduce bani de acasa, cum s-a si intimplat“, a adaugat Luminita C. Slavu. In prezent, spitalul are datorii de 500 de milioane, dar nu mai vechi de o luna, reprezentind plata facturilor la medicamente. Din fondurile alocate, se chetuiesc 1,7 miliarde de lei pe luna pentru medicamente. Dupa aproape doi ani de munca, rezultatele au inceput sa apara: singurul laborator din Oltenia in care se va face identificarea rapida a bacteriilor cu ajutorul galeriilor de identificare de tip „API“ se afla aici. De la 1 octombrie va lua fiinta compartimentul de bacteoriologie. Astfel, analizele efectuate la Craiova vor fi recunoscute oriunde in Europa, tehnologia fiind la standardele din Occident. Nu in ultimul rind, salariile angajatilor vor creste cu 12% in luna octombrie, cind vor primii bonuri de masa – „Mai putine la inceput, dar treptat vom ajunge la unul pe zi lucratoare“. Exemplul prezentat ar trebui urmat si de alti directori de spitale.