21.2 C
Craiova
marți, 8 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitateSpitalul de Urgenta Craiova se lupta din greu cu datoriile si datornicii

Spitalul de Urgenta Craiova se lupta din greu cu datoriile si datornicii

Peste 120 de miliarde de lei datorii numai in acest an, majoritatea pentru medicamente, miliarde neincasate de la datornici si un buget nealocat pentru ultimele trei luni ale acestui an sint citeva dintre aspectele care caracterizeaza in momentul de fata cel mai mare spital din Oltenia

Datoriile acumulate de spitalele doljene in acest an se ridica la peste 130 de miliarde de lei. Ponderea o are, cum era de asteptat, Spitalul Clinic nr.1 – cunoscut, mai nou, sub numele de Spitalul de Urgenta Craiova – cu peste 120 de miliarde de lei.

Un lucru de loc de neglijat il constituie faptul ca aproape 90% din aceasta suma sinte datorii fata de furnizorii de medicamente.

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a pus aceasta situatie pe seama lipsei de experienta manageriala a conducatorilor de spitale. Ec. Mihai Coman, directorul economic al Spitalului de Urgenta Craiova, sustine insa ca o echipa manageriala, oricit de buna ar fi, nu poate face minuni, daca nu exista un sprijin financiar minim:

„In conditiile in care bugetul alocat nu acopera decit 65% din necesar, nu trebuie sa mire pe nimeni datoriile acumulate. Furnizorul de medicamente cu care spitalul a incheiat contract pe baza unei licitatii se satura la un moment dat sa mai livreze medicamente pe datorie si atunci ne vedem pusi in situatia de a cauta un alt furnizor. Pentru a nu fi acuzati ca facem afaceri pe banii asiguratilor, apelam atunci la firma care a pierdut prima licitatia si care accepta sa ne furnizeze medicamentele necesare pe datorie, dar la un pret mai mare“.

Spitalul a ramas cu buzunarele goale

Ca Spitalul de Urgenta are debite este un lucru cit se poate de normal. De mai multi ani, spitalul acumuleaza datorii, iar la rectificarea de buget, care are loc de regula toamna, mai primeste un mic supliment pentru a-si ameti furnizorii, convingindu-i astfel de buna-credinta a partenerului de contract.

In mod exceptional, CNAS a acceptat la inceputul acestui an sa achite toate datoriile spitalelor. Spitalul de Urgenta din Craiova asteapta insa si acum achitarea datoriilor pe luna decembrie a anului trecut.

Nici viitorul nu se arata prea incurajator. „Spitalul de Urgenta nu are prevazut nici un ban in bugetul pe ultimul semestru. Prin urmare, este absolut necesar ca rectificarea de buget sa aiba loc cit mai curind, altfel – spune Mihai Coman – in ultimele trei luni ale anului nu vom putea plati nici macar salariile“.

Recuperarea datoriilor este o problema la fel de mare

Spitalul de Urgenta are, la rindul sau, propriii rau-platnici, iar dintre acestia cei mai perseverenti sint cetatenii raspunzatori de accidentarea sau agresarea semenilor. Conform celor declarate de dr. Constantin Ecobici, directorul Directiei de Sanatate Publica Dolj, Casa de Asigurari de Sanatate Dolj, in baza legii organice, nu poate deconta spitalului cheltuielile pentru bolnavii internati in urma unor agresiuni sau accidente (rutiere sau de munca).

„Responsabilitatea in aceste situatii revine persoanei care a agresat sau se face vinovata de accidentarea victimei. In cazul accidentelor de munca, recuperarea cheltuielilor de spitalizare de la societatea in care s-a produs accidentul nu constituie o problema. Agentii economici inteleg situatia si se conformeaza. Altfel se intimpla insa in cazurile de agresiune. Plata cheltuielilor de spitalizare revine autorului agresiunii, dar numai in baza unei hotariri judecatoresti care este emisa dupa mai multe luni de la externarea pacientului. Spitalul are de pierdut din cauza acestei intirzieri, dar oricum nu mai recupereaza banii. Ce poti sa-i iei unui amarit care isi loveste – de exemplu – vecinul cu un topor cind el nu are, poate, nici in ce sa se imbrace?“, a mentionat Ecobici.

Pina una-alta, acesti amariti datoreaza Spitalului de Urgenta din Craiova aproape un miliard de lei. Si in curind vor putea fi obligati sa plateasca, deoarece Directia de Sanatate Publica Dolj intentioneaza sa apeleze pentru aceasta la Directia de Finante Publice. „In situatia grea in care se gaseste spitalul din punct de vedere financiar nu putem sa procedam altfel. Am incercat sa rezolvam problema cu ajutorul politiei, casei de asigurari, insa aceste institutii nu dispun de cadrul legal necesar. Administratia Financiara are insa mijloacele necesare pentru a ne ajuta sa recuperam aceste datorii“, a mai spus Ecobici.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS