19.8 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateRecrutarea tinerilor a devenit aproape „misiune imposibila“

Recrutarea tinerilor a devenit aproape „misiune imposibila“

Oltenii ori sint plecati din tara, ori sint prea prosti pentru a deveni recruti

Se stie ca multi tineri fug de armata. Cind e vorba de scuze, se gasesc multe: ba ca au diverse probleme familiale sau, cea mai credibila, sint plecati din tara. O noutate o reprezinta insa faptul ca tot mai multi dintre tinerii care chiar doresc sa faca armata nu pot deveni recruti pentru ca sint… prea prosti. Fie nu au decit patru sau sase clase absolvite, si acelea „cu chiu-cu vai“, fie sint analfabeti, fie au coeficientul de inteligenta sub limita admisa.

Cea de-a treia sesiune de incorporare si ultima din acest an a inceput in judetul Olt pe 9 septembrie si urmeaza sa se incheie pe 18 octombrie. Aceasta se refera la persoanele nascute in perioada 1969 – 1983, iar in judetul Olt se poate face armata la Unitatea Militara 01256 din Caracal, la unitatea pompierilor sau la cea a jandarmilor din Slatina.

Comandantul Centrului Militar Judetean Olt, lt.col. Vasile Stoica, a spus ca in acest an s-au prezentat aproximativ 70 % dintre tinerii carora le-au fost trimise ordine de chemare. El a declarat ca printre cel mai des intilnit motiv invocat pentru care tinerii nu vin sa se incorporeze este faptul ca sint plecati din tara, ceea ce presupune prezentarea unei simple declaratii pe propria raspundere din partea parintilor, a sotiei sau a unei alte rude apropiate. Un alt motiv invocat sint problemele familiale, legate de faptul ca fie sint intretinatori de familii, fie au alte greutati mari sau au diverse boli, nefiind apti din punct de vedere fizic.

Comandantul Vasile Stoica a spus ca sint citeva cazuri in care au existat banuieli cu privire la invocarea unor motive false si care in prezent sint in cercetari la politie. El a mai spus insa ca foarte multi tineri sint inconstienti in ceea ce priveste aceasta problema, pe care o trateaza cu indiferenta acum, cind poate nu au nevoie, dar ii realizeaza importanta abia atunci cind doresc sa obtina un post si nu reusesc sa se angajeze deoarece nu au stagiul militar satisfacut.

„Calitatea recrutilor este tot mai slaba“

Pentru a deveni recrut, un tinar trebuie sa treaca doar doua teste: unul medical, de verificare a sanatatii fizice, si un altul psihologic, de verificare a sanatatii mintale. Psihologii Centrului Militar Judetean Olt au spus insa ca acest al doilea test ii impiedica pe multi tineri sa poata sa devina militari.

Comandantul acestui Centru, lt. col. Vasile Stoica, a declarat: „Calitatea recrutilor este tot mai slaba in ultimii ani. Tinerii au un nivel cultural scazut, iar foarte multi sint chiar analfabeti. Numai anul acesta am avut vreo 30 de cazuri. De asemenea, multi au doar patru sau sase clase, iar conform legii trebuie sa aiba minimum opt clase. Multi au, de asemenea, coeficientul de inteligenta sub 80, limita admisa, si se merge chiar pina la oligofrenie“.

Psihologii de aici dau vina pentru aceasta situatie pe degradarea starii societatii, ca urmare a influentei negative puternice pe care o au mass-media prin filmele si emisiunile difuzate la televizor. Ei mai spun ca in ultimii ani au fost multe cazuri de tineri care au sau au avut probleme cu consumul de droguri sau alcool. In cazurile mai grave, tinerii respectivi nu au putut fi recrutati.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS