14.4 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitate„Romania si-a propus sa semneze in 2004 Tratatul de aderare la UE“

„Romania si-a propus sa semneze in 2004 Tratatul de aderare la UE“

Romania intentioneaza sa deschida toate capitolele de negociere pina la sfirsitul acestui an si sa finalizeze negocierile de aderare in cel mult un an si jumatate, astfel incit momentul integrarii in Uniunea Europeana sa nu depaseasca anul 2007, a declarat ieri premierul Adrian Nastase la Forumul Economic European de la Salzburg.

El a afirmat ca Romania si-a propus sa semneze Tratatul de aderare la Uniunea Europeana in prima parte a anului 2004 pentru ca parlamentele statelor membre UE sa aiba suficient timp pentru a ratifica documentul. „Consideram ca reprezentantii Comisiei Europene trebuie sa stabileasca in luna decembrie, la Copenhaga, un calendar actualizat pentru aderarea Romaniei, astfel incit intre tarile care vor adera acum si cele care vor fi acceptate intr-o a doua etapa sa nu existe diferente foarte mari“, a spus Nastase.

Premierul a aratat ca parlamentul a adoptat deja peste 200 de acte normative prin care au fost preluate in legislatia romaneasca numeroase prevederi europene din diferite domenii. El a mai afirmat ca spera ca in raportul din acest an al Comisiei Europene sa fie remarcate progresele inregistrate de Romania in reforma administratiei publice si in indeplinirea criteriilor economice de aderare la Uniunea Europeana.

„Progresele inregistrate in ultimii doi ani ne indreptatesc sa speram ca acest raport va trata Romania ca tara cu o economie de piata functionala“, a spus Nastase.

Comisarul european pentru extinderea UE, Gunther Verheugen, a afirmat ca membrii Comisiei Europene vor analiza atent daca statele candidate au indeplinit criteriile economice de aderare si daca vor avea capacitatea sa isi respecte obligatiile in cazul in care vor fi acceptate in Uniunea Europeana.

Verheugen a mai aratat ca este necesar ca liderii statelor UE sa explice clar populatiei care vor fi costurile si avantajele procesului de extindere a acestui organism. Premierul Adrian Nastase efectueaza, in perioada 15-17 septembrie, o vizita in Austria, cu prilejul Forumului Economic European de la Salzburg.

Romania intentioneaza sa majoreze nivelul relatiilor comerciale cu Austria la un miliard de dolari

Romania intentioneaza ca, intr-o perioada cit mai scurta, sa majoreze nivelul relatiilor comerciale cu Austria la un miliard de dolari, prin aplicarea unor proiecte in special in sectorul energetic, a declarat ieri premierul Adrian Nastase in cadrul Forumului economic romano-austriac, organizat la Salzburg.

El i-a anuntat pe oamenii de afaceri din Austria ca executivul intentioneaza ca, in cel mult doi ani, sa vinda unor investitori strategici straini un pachet important de actiuni detinut de stat la Banca Comerciala Romana, la SN Petrom si la doua unitati de distributie a energiei electrice.

Nivelul schimburilor comerciale dintre cele doua tari s-a ridicat anul trecut la 782,5 milioane de dolari, in Romania fiind inregistrate in prezent 2.395 de societati romano-austriece.

Nastase le-a prezentat oamenilor de afaceri austrieci rezultatele economice ale Romaniei din ultimele opt luni, precum si masurile adoptate de executiv pentru imbunatatirea mediului de afaceri si a legislatiei in domeniu.

Datele prezentate s-au referit la principalii indicatori macroeconomici, seful guvernului aratind ca inflatia, deficitul bugetar si deficitul de cont curent au inregistrat anul trecut o scadere semnificativa fata de anul 2000 si ca produsul intern brut a crescut in 2001 cu aproape patru procente in comparatie cu aceeasi perioada.

In 2001, cresterea economica a fost de 5,3 la suta, fata de nivelul de 1,8 la suta din anul anterior.

Potrivit premierului, produsul intern brut a crescut in primul semestru al acestui an cu 4, 4 la suta, iar inflatia nu a depasit, in perioada ianuarie-august 2002, un nivel de 10,7 la suta. Ponderea sectorului privat in produsul intern brut a crescut de la 45,3 la suta, in 1995, la 67,1 la suta in 2001.

„Ne-am propus sa asiguram, in perioada 2002-2005, o crestere economica de 4,5-5 procente, sa reducem inflatia, peste doi ani, sub 10 la suta si sa diminuam nivelul deficitului bugetar din acest an la 2,9 la suta“, a spus Nastase.

Guvernul intentioneaza, totodata, ca anul viitor sa reduca deficitul bugetar la 2,65 la suta si sa obtina in 2002 si in 2003 un deficit al contului curent mai mic de cinci procente, in conditiile in care, anul trecut, acest indicator

s-a ridicat la 5,9 procente din PIB.

Nastase a amintit si de facilitatile acordate oamenilor de afaceri prin Legea pentru promovarea investitiilor directe, promovata anul trecut prin asumarea raspunderii guvernului in fata parlamentului, precum si de Parchetul National Anticoruptie, cu atributii in combaterea birocratiei din administratie.

Investitorii austrieci au fost informati si despre stadiul procesului de privatizare a societatilor aflate in administrarea statului, precum si despre faptul ca Autoritatea pentru Privatizare a vindut, in perioada ianuarie 2001-iunie 2002, aproape 230 de companii, dintre care Sidex Galati si Banca Agricola au fost prezentate de premierul Adrian Nastase ca fiind cele mai importante exemple in acest sens.

Premierul a mai afirmat ca Romania incearca sa recupereze pagubele inregistrate in urma blocarii transportului fluvial pe Dunare, si care se ridica la citeva sute de milioane de dolari, prin relansarea relatiilor comerciale cu Iugoslavia, Macedonia si Croatia, tari cu care, in urmatoarele luni, vor fi incheiate acorduri bilaterale de liber schimb.

La Forumul economic romano-austriac de la Salzburg participa aproximativ 60 de oameni de afaceri din cele doua tari, Austria fiind reprezentata de firme precum Bank Austria Creditanstalt, Jacoby Pharmazeutika AG, Raiffeisen Zentralbank Osterreich sau Strabag Bauholding. Austria se numara printre primele cinci tari straine din punct de vedere al sumelor investite in Romania, valoarea capitalului austriac majorindu-se de la 58, 9 milioane dolari, in 1996, la 559, 3 milioane dolari la sfirsitul lunii iunie 2002. Premierul Adrian Nastase efectueaza, in perioada 15-17 septembrie, o vizita in Austria, cu prilejul Forumului Economic European de la Salzburg.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS