14.4 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024

Centenara

Se spune, in gluma, ca vaduvele traiesc mai mult, dar cercetatorii au stabilit ca persoanele celibatare au media de viata superioara celor casatorite. Ca asa este, ne-am convins cind am aflat ca femeia cea mai virstnica din Izvoare a implinit, la sfirsitul lunii august, o suta de ani!

Lisandra lu’ Lale, cum i se spune Alexandrei Muscalu, isi duce batrinetea alaturi de familia ei, uitata de restul lumii. In ultimii 17 ani i-a tinut de urit sora ei, Muscalu Smaranda, mai mica decit Lisandra cu trei ani.

„Nici una dintre cele doua batrine nu a fost maritata. Cred ca din cauza asta a ajuns la o suta de ani!“, glumeste Smaranda Muscalu, nora Lisandrei si cea care are grija de cele doua batrine. „De 47 de ani ii sint nora si ne-am avut bine, spune Smaranda. Mie mi-a murit barbatul, baiatul ei, pe care l-a facut, cum se spune pe la noi, din flori!“

Batrina traieste acum din amintiri; mintea i-a ramas limpede, urechile insa au tradat-o. Din cauza asta nu prea mai vorbeste cu ceilalti. Se intelege insa cu Smaranda a batrina, cum i se spune surorii nonagenare, ca s-o deosebeasca de cealalta Smaranda, mai tinara cu 30 de ani.

„Ele stiu ce spun acolo si cum se inteleg!“, explica nora batrinei, care s-a obisnuit cu metehnele celor doua femei. Lisandra isi aminteste de cele doua razboaie, de tineretea ei, de oamenii pe care i-a cunoscut.

Povesteste cum a stiut ea, inca de cind avea 18 ani, ca nu se va marita niciodata: „Odata, la tirg, era unul Gheorghe din Comarna, care mi-a dat cu planeta si mi-a spus ca nu am rinduiala. Asa mi-a spus! Si mi-a mai zis ca o sa fac un ris la casa. Si asa a fost!“, povesteste batrina. Familia ei traieste greu acum, vremurile sint rele, banii nu se leaga deloc. Daca n-ar fi pensia simbolica, de 200.000 de lei, a femeii, ar trai si mai rau! Sapte oameni si nici doua milioane de lei venit! Dar au ceva pamint… si nici un leu pentru arat, semanat si alte lucrari mecanizate. Ceva bani s-au gasit insa pentru

a-i face batrinei un tort de ziua ei. Nu chiar cu o suta de luminari, dar ceva acolo, ca o data face omu’ o suta de ani!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS