9.7 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePregatirea pentru scoala, pe ultima suta de metri in Mehedinti

Pregatirea pentru scoala, pe ultima suta de metri in Mehedinti

Doar 60% din cele 363 de unitati scolare vor primi autorizatie de functionare

Potrivit inspectorului general de la Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Mehedinti, Lucian Capitanescu, proportia de 60% de acordare a autorizatiilor de functionare este aproape dubla fata de cea de anul trecut si se datoreaza lucrarilor de reparatii si igienizare. Principala piedica in acordarea autorizatiilor permanente sau temporare de functionare de catre Directia de Sanatate Publica Mehedinti o reprezinta inexistenta alimentarii cu apa in multe dintre localitati.

Scolile si gradinitele din Simian, Bistrita, Izverna, Colibasi, Severinesti au fost reabilitate cu fonduri de la Banca Mondiala, ceea ce a permis ca renovarile sa fie substantiale.

„Scoala de la Severinesti a fost reconstruita in intregime, deoarece nu mai putea fi utilizata pentru activitatea de invatamint. Aceste scoli au primit mobilier nou, aproximativ 550 de banci, catedre si dulapuri. Din totalul de 363 de scoli din judetul Mehedinti, s-a reusit reabilitarea, pina la aceasta data, a 296 de unitati de invatamint“, a spus Lucian Capitanescu.

Invatatorii trebuie sa verifice cornul si laptele

Licitatia electronica pentru distribuirea produselor lactate si de panificatie in scolile judetului Mehedinti a fost cistigata de trei firme: ITALROM Tirgu Jiu si SC AURORA SA, pentru cornuri, respectiv SC Industralizarea Laptelui Drobeta Turnu Severin, pentru lapte. Cei 14.856 de elevi care vor beneficia in Mehedinti de prevederile Ordonantei 96/2002 vor putea consuma un corn, care va costa 3.000 de lei, si un pahar cu lapte, de 200 ml, care va costa aproximativ 4.000 de lei. O problema majora o constituie depozitarea alimentelor, deoarece, potrivit reprezentantilor Inspectoratului Scolar Judetean, exista putine spatii care sa indeplineasca toate conditiile optime de pastrare, astfel ca aprovizionarea va trebui facuta, in localitatile indepartate, cel putin o data pe saptamina. Invatatorii vor fi cei care vor asigura distribuirea produselor, tot ei vor semna facturile si vor face aprecierea organoleptica a produselor lactate si de panificatie. Miine, la Palatul Cultural „Theodor Costescu“ din Drobeta Turnu Severin, va avea loc o intilnire cu primarii, directorii de scoli din judet, reprezentantii Directiei de Sanatate Publica, Directiei Sanitar-Veterinare si cei ai Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorilor, pentru ultimele detalii legate de debutul noului an scolar.

39.846 de manuale distribuite catre scolile mehedintene

Pachetele cu rechizite pentru elevi nu au ajuns in totalitate in judetul Mehedinti. Rechizitele pentru clasa I au fost distribuite catre centrele bugetare si vor ajunge, in prima zi de scoala, la 1.996 de elevi, alte 6.060 de pachete fiind deja distribuite pentru elevii din clasele II-IV. Miine, la inspectorat vor ajunge si rechizitele pentru clasele V-VIII, care vor fi depozitate in sala de sport a Liceului „Domnul Tudor“. In cazul manualelor scolare, in judet au fost distribuite, pina in prezent, aproximativ 39.846 de titluri. 22 de manuale de Limba romani au ajuns in Mehedinti, desi nu au fost comandate, dar au fost distribuite pentru scolile din Girla Mare, Ciochiuta si Eselnita. Alte 100 de manuale de limba ceha si sirba urmeaza sa fie distribuite catre Scoala din Eibenthal, respectiv Svinita.

De anul viitor nu vor mai exista posturi pentru absolventii de licee

Din necesarul de 4.016 posturi de cadre didactice, necesare la nivelul judetului Mehedinti, pina la 1 septembrie erau ocupate 3.483 cu cadre titulare, alte 548 de posturi fiind disponibile.

„Pentru 184 de posturi vom rezolva aceasta problema, prin plata cu ora sau prin cumul, 73 de posturi vor fi ocupate de participantii la concursul de titularizare, cu medii peste 5, 67 de posturi vor fi ocupate de catre titulari, iar 47 de posturi vor fi platite cu ora si ocupate de pensionari. De asemenea, pentru alte 184 de posturi, sint cadre didactice calificate, cu studii superioare in alt domeniu, iar conform legii salarizarii, acestea sint platite necalificat“, a mai spus Lucian Capitanescu. Miscarea personalului didactic in invatamintul mehedintean va continua pina pe 11 septembrie, cu personalul didactic, la categoria institutori – a doua limba, invatatorii cu medii peste 5 si care nu au ocupat posturi si suplinitorii din alte domenii. Potrivit reprezentantilor Inspectoratului Scolar Judetean Mehedinti, incepind de anul viitor, nu vor mai exista posturi pentru absolventii de licee.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS