25.1 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePeste 40% din tractoarele din Gorj sint bune de casat

Peste 40% din tractoarele din Gorj sint bune de casat

SC FORTUNA SRL si-a achizitionat un Lamborghini

Parcul de tractoare din judetul Gorj continua sa se invecheasca, utilajele fiind intretinute cu mare grija pentru a mai rezista citiva ani in plus peste termenul de casare. Conform unei situatii realizate de catre Directia Generala pentru Agricultura si Industrie Alimentara (DGAIA) Gorj, din 2.252 de tractoare, doar 980 se incadreaza in termenul normal. Din raport mai rezulta ca 1.272 de tractoare ar trebui sa fie casate, avind peste 15 ani vechime.

Majoritatea tractoarelor se afla in sectorul privat, peste 71% dintre acestea avind 65 de cai putere. Cu aceste utilaje se realizeaza in prezent araturile pentru insamintarile de toamna. Constantin Negrea, directorul Serviciului productie vegetala din cadrul DGAIA Gorj, a spus ca majoritatea tractoarelor ar trebui sa fie casate, acestea fiind uzate moral sau fizic. Exista 40 de tractoare care nu mai functioneaza.

„Cu utilajele trebuie lucrat cu grija. Nu trebuie solicitate. Se mai repara… Asta este situatia, insa ne-au tinut destul, iar in acest an ne-am propus sa insamintam 16.641 de hectare, 14.641 fiind numai cu griu. Pina in prezent s-au arat aproape 7.000 de hectare. In ceea ce priveste combinele, majoritatea sint la mina a doua. SC FORTUNA SRL a reusit sa aduca in judet o combina Lamborghini“, a afirmat Constantin Negrea.

Au fost cumparate noua tractoare

DGAIA Gorj si-a propus ca in acest an, in limita posibilitatilor, sa innoiasca utilajele agricole. Singura posibilitate a reprezentat-o Ordinul nr. 360 emis de Ministerul Agriculturii, privind achizitionarea de tractoare de la uzina din Brasov, prin acordarea unei subventii de la stat de 55%. In perioada 7-30 august, cit a fost in vigoare ordinul, la DGAIA au fost depuse 15 cereri, dintre acestea fiind aprobate noua.

Majoritatea celor care au cumparat tractoare sint persoane fizice, valoarea alocatiei bugetare acordate fiind de aproape 2,7 miliarde de lei. Cererile ramase nesolutionate vor avea insa prioritate la achizitia de noi tractoare. Cei care si-au cumparat tractoare nu au voie sa le vinda timp de trei ani si au obligatia de a le folosi numai in agricultura. Pentru a nu se produce nereguli, o comisie formata din specialisti de la DGAIA verifica periodic tractoarele.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS