36.8 C
Craiova
duminică, 6 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitateScolile din Olt ar cam fi pregatite... si nu prea ca sa-si primeasca „clientii“

Scolile din Olt ar cam fi pregatite… si nu prea ca sa-si primeasca „clientii“

Mai sint doar citeva zile pina la inceperea noului an scolar. Directorii unitatilor scolare se straduiesc ca acestea sa fie gata sa-si primeasca bine „clientii“. In judetul Olt, din cele 569 de unitati scolare existente, 412 sint pregatite pentru demararea anului scolar 2002-2003. Restul sint pe ultima suta de metri, poate chiar isi vor intimpina elevii cu bancile afara pentru ca nu au avut suficient timp „sa se gateasca“…

Ce poti face cu banu’ altuia…

Aproximativ 412 unitati scolare din totalul de 569, cite sint in judetul Olt, au finalizat deja lucrarile de igienizare si consolidare. Operatiunea a fost realizata atit cu sprijinul financiar al Ministerului Educatiei si Cercetarii (MEC), cu cel al Bancii Mondiale, cit si cu fonduri de la bugetele locale, acolo unde banii nu au mai ajuns.

In aceasta vara, cinci scoli din judet au fost complet reparate dupa ce au fost incluse in programul MEC de reabilitare a invatamintului, program derulat cu fonduri de la Banca Mondiala. Vor fi facuti astfel fericiti elevii de la scolile cu clasele I-VIII din comunele Oporelu si Potelu-Ianca, precum si cei de la Colegiul National „Carol I“ Slatina (aici fiind construite doua noi corpuri de cladire, cu termopan, centrala etc.), suma totala alocata acestor lucrari ridicindu-se la 215.000 de euro.

De asemenea, au fost renovate integral Scolile generale nr. 1 si nr. 3 din Slatina, valoarea investitiilor reprezentind 468.000 de euro. Aceste scoli, alaturi de cele de la Poboru, Priseaca si Maruntei, vor mari in urmatoarele luni numarul unitatilor „cosmetizate“ total cu fonduri de la Banca Mondiala.

Potrivit celor declarate de catre Aurel Cutulescu, seful Biroului Investitii din cadrul Inspectoratului Scolar Olt, programul MEC-BM include inca 30 de scoli (24 din mediul rural si sase din cel urban) care au fost propuse sa primeasca fonduri europene, iar in faza de proiectare se afla deja scolile din Izbiceni, Dobrosloveni, Comani si Potcoava.

…si ce poti face cu banii tai

Consiliul Judetean Olt a contribuit la inceperea noului an scolar sub cele mai bune auspicii prin reparatiile efectuate la… Scoala speciala pentru copiii cu dizabilitati de la Bals. Consiliile locale au incercat si ele sa nu se lase mai prejos. Din pacate, in afara de unele lucrari de suprafata la imobilele scolilor sau de unele zugraveli, mai multe nu au putut face. Cauza – lipsa banilor. Consiliul Local Caracal a reusit sa renoveze Liceul „Mihai Viteazul“ si Scoala generala nr. 7. Toate lucrarile mentionate, realizate de CJ Olt si CL Caracal, au fost insa posibile doar in urma colaborarii financiare a acestora cu MEC. Depasirea acestui „prag“ s-a dovedit pentru autoritatile locale din Olt a fi o adevarata misiune imposibila.

Mobilierul modern – salvarea directorilor „restantieri“

Daca imobilele scolilor sufera inca de pe urma intemperiilor, conducerile unitatilor scolare incearca sa mai dreaga busuiocul cu… mobilierul.

In aceasta vara, s-a reusit ca 111 unitati de invatamint din judet sa primeasca piese de mobilier nou.

167 de scoli au intrat in posesia a 176 de copiatoare performante Minolta si 311 computere Pentium III. Pentru a evita situatiile in care computerele „someaza“, directorii scolilor din mediul rural au fost nevoiti sa urmeze cursuri speciale de informatica pentru a invata foloseasca aceste aparate.

Scoala generala nr. 3 din Slatina – un exemplu frumos, insa rar

Una dintre scolile care a beneficiat din plin de ajutor financiar in aceasta vara este Scoala generala nr. 3 din Slatina.

Directoarea acestei institutii de invatamint, Ioana Tomireanu, are mai multe motive pentru care sa fie mindra. Scoala a primit cele mai mari fonduri din judet pentru reparatii (unitatea era, in urma cu citiva ani, intr-o stare deplorabila).Tot mobilierul a fost schimbat cu altul nou, care a costat aproape 500 de milioane de lei, au fost cumparate 12 calculatoare performante, se monteaza o centrala termica si, cu fonduri de la bugetul local (vreo doua miliarde de lei), a inceput si construirea unei sali de sport moderne, care va fi dotata cu toate facilitatile: bai, sala de forta, teren de sport, mingii de fotbal, baschet, handbal etc., valoarea cumulata a tuturor investitiilor efectuate la aceasta unitate – un chilipir de vreo 14 miliarde de lei. Scoala a ajutat si ea la lucrari cu ce a putut, cu… 50 de milioane de lei de la comitetul de parinti.

Una peste alta insa, important ramine faptul ca, daca si celelalte scoli din judet ar fi primit macar un sfert din suma alocata de MEC si BM acestei unitati, atunci si directorii ar fi avut suficiente motive sa intimpine noul an scolar cu usile larg deschise. E foarte posibil ca, pe 16 septembrie, pe unele usi sa fie scris cu creta: „Scoala se amina pina la terminarea reparatiilor“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS